Son dakika borsa yorumları: Yeni haftada borsa yükselecek mi düşecek mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika borsa yorumları: Yeni haftada borsa yükselecek mi düşecek mi?

Uzmanlardan son dakika borsa yorumları geldi. Jeopolitik risklerin gölgesinde düşen borsa yeniden yükselecek mi? Hangi hisselerde fırsat var? İşte son dakika bilgileri.

Borsa 30 Ekim 2023 08:26 0
Son dakika borsa yorumları: Yeni haftada borsa yükselecek mi düşecek mi?

Borsada yeni hafta nasıl olacak? Borsa yüksleecek mi düşecek mi? Son dakika yorumları geldi.

Borsa yorumları... Özellikle İsrail ile Filistin arasındaki savaştan sonra en çok araştırılan konu oldu. Yaşanan sert dalgalanmalar, bir anda meydana gelen sert düşüşler sonrası zarar eden yatırımcılar, borsada yeni yönün ne olacağını, yükselişin ne zaman başlayacağını, uzman yorumlarını araştırmaya başladı.

Sektörden uzman isimler ise son düşüşleri değerlendirdi ve önemli açıklamlaarda bulundu. İşte borsada gelen son dakika açıklamaları...

ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın yaptığı açıklamada jeopolitik risklerin borsayı olumsuz etkilediğini ve zirveden yaklaşık yüzde 13 düştüğünü söyleyerek, "Her ne kadar jeopolitik risklerin artması satışlar için bir gerekçe gibi görünse de daha çok; 4.400’den başlayan ve yüzde 95’e ulaşan bir ralli sonrasındaki aranan kâr realizasyonu bahanesi gibiydi. Hisse senetlerinin 12 aylık hedeflerine yaklaşması ve potansiyel getirilerinin kısıtlanması, satış için rasyonel gerekçelerden biriydi" dedi.

Borsada mevduat faizlerinin de etkisinin olduğunu söyleyen Aydın, şu açıklamalarda bulundu:

"Hisselerde potansiyel getiriler kısıtlanırken, 3 aya kadar mevduat faizinin yıllık yüzde 45’e ulaşması ve 12 ay sonraki TÜFE artış beklentisine yaklaşması, risksiz varlıkların öne çıkmasında etkili oldu. Diğer yandan Borsa İstanbul’da haziran ve temmuz aylarında görünen yabancı alımları ağustos itibariyle yerini satışlara bıraktı ve bu da endeksin bir miktar güç kaybetmesinde önemli bir rol oynadı.

Önümüzdeki süreçte ülke riski priminin normalleşmesi, KKM’den çıkış, dezenflasyon sürecinin tesisi, döviz rezervlerinde artış ve global risk iştahının toparlanması borsaya tekrar yabancı alımlarını getirebilir. Ancak bunun zamana yayılması ve orta-uzun vadeli bir perspektifte gerçekleşmesi daha mümkün görünüyor. Diğer yandan içinde bulunduğumuz bilanço sezonu itibariyle şirketlerin operasyonel performansındaki ve kârlılık oranlarındaki artışa ek olarak gerileyen hisse fiyatları ile birlikte BIST-100 cari F/K oranı 7,1 seviyesine geriledi. Tarihsel ortalaması ve diğer gelişen ülke hisse piyasalarına göre çarpan bazında Borsa İstanbul’un iskontosunun devam etmesi, endekste geri çekilmelerin yeniden pozisyon almak ya da eklemeler yapmak için bir fırsat doğurması anlamına gelebilir. Bu bağlamda jeopolitik endişeler kaynaklı olarak görülen düşüşlerde 200 günlük ortalamanın da yaklaştığı 6.500 seviyesi önemli bir alt sınır olarak takip edilebilir. Mevcut makro projeksiyonlar ve finansal değerlemeler çerçevesinde 12 aylık hedef fiyatlara göre bu yıl için maksimum endeks beklentimiz 9.200 seviyesi… Ancak bilanço sezonunda artan şirket kârları ve 2024 hedef fiyat revizyonları ile birlikte BIST-100 için ortalama endeks hedeflerinin 11.000-12.000 bandına doğru yükselebileceğini ve koşullar uygun olursa, uzun vadeli 12.000 seviyesinin önemli bir hedefi haline gelebileceğini düşünüyoruz"

2024 yılının ilk yarısında da enflasyonun yüksek beklenmesi ile faizin kısa vadede alternatif olduğunu, altının öne çıktığını söyleyen Aydın, Haziran ayından sonra enflasyonun düşüşe geçmesini beklediklerini, bu nedenle Haziran ayına kadar mevduat faizlerinin yüksek seyretmesini beklediklerini söyledi.

Portföylerde altının muhakkak olması gerektiğini söyleyerek sözlerini sürdüren Aydın, "Diğer yandan küresel belirsizliklerin ve beklenmedik jeopolitik gelişmelerin güvenli liman alımlarını tetiklediği altın, her zaman portföylerde yer verilmesi gereken bir varlık olacaktır. Önümüzdeki yılın üçüncü çeyreği itibariyle, büyük merkez bankalarının faiz indirimine başlaması senaryosuna ek olarak, beklenmedik jeopolitik risk faktörlerinin, önümüzdeki süreçte altının ons fiyatında 2.000 dolar üzerinde konumlanmayı gündeme getirebileceği kanaatindeyim. Onsta yükseliş potansiyeli dolar/TL tarafında görülebilecek yükselişlerin etkisi, gram altın tarafında da yeni tarihi zirveleri gündeme getirebilir. Sonuç olarak altın fiyatlarında yaşanabilecek her gevşeme, orta-uzun vade için bir fırsat olarak değerlendirilebilir" dedi.

UZUN VADEDE BORSADA YÖN YUKARI

Borsanın yüzde 57 iskontolu olduğunu söyleyen Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, yeni ekonomi yönetiminin attığı adımların değerli olduğunu, rasyonel politikalara yönelme, şeffaflık konularının yatırımcı güvenini tazelediğini söyledi. Demirtaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Sonrasında da özellikle jeopolitik konularda ve uluslararası ilişkilerde izlenen nispeten daha yapıcı politikalar endeksin ardındaki rüzgârı destekledi. Ve 26 Mayıs’ta 4.580 seviyesinde olan BIST-100 Endeksi,  3 Ekim itibariyle yüzde 86 artışla 8.513 seviyesine ulaştı.

Ekim ayını mevcut seviyeleri sindirmeye çalışarak geçiren borsa, yukarı yönlü yeni bir hareket için güç topluyor. 18 Ekim’de yayımladığımız strateji raporumuzda da belirttiğimiz gibi önümüzdeki 12 aylık dönemde BIST-100 endeksinin yüzde 38 primlenme potansiyeliyle 11.000 seviyesine ulaşabileceğini tahmin ediyoruz"

YÜZDE 80'LERE VARAN KAR ELDE EDEBİLİRSİNİZ

Hisse tercihlerinin doğru yapılması ile birlikte endekste yüzde 45'lere varan yükselişle birlikte yüzde 80 kar elde edilebileceğini söyleyen Demirtaş, endeksin kısa vadede 8 ile 9 bin arasına, 1 yıllık vadede ise 11 ve 12 bin seviyelerine gelebileceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye borsasının gelişmekte olan ülke borsalarına göre yüzde 57 iskontolu işlem görüldüğü göz önüne alınırsa, uzun vadede ise ülke risk primini azalmasıyla birlikte BIST-100 endeksinin yukarı yönlü potansiyeli yüksek.  Önümüzdeki 3-5 aydaki doğrudan yatırım ve portföy yatırımı girişlerinin seyri piyasanın yönünü bulması konusunda belirleyici olacaktır.

Alternatif yatırım araçları içinde,  TL-faiz,  döviz -faiz,  Türkiye eurobondları,  yurt dışı hisse senedi yatırımları ve altın ön plana çıkıyor. Portföylerde yüzde 40 oranında hisse senedi bulundurulmasını makul buluyoruz. Özellikle seçici hisse alımlarıyla fark yaratılabilir.

Faizler geçmişe kıyasla bir miktar daha caiz görünmekle birlikte ortalama borsa getirisi olan yüzde 38 beklentimizin altında kalabilir. Yine de riske duyarlı yatırımcılar tarafından tercih konusu olabilir. Benzer şekilde döviz ve altın getirilerinin de borsanın altında kalabileceğini tahmin ediyoruz. Bu yüzden uzun vadeli tercihlerimizi hisse senetlerinden yana kullanıyoruz. Fakat ekonomideki olası dalgalanmaları hesaba katarak, portföylerde bir miktar faiz ve dövizin bulunmasının dengeleyici bir rolü olduğuna inanıyoruz"

BU HİSSELER UCUZ

Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar ise yaptığı son dakika açıklamasında İsrail Hamas Savaşı, savaşın yayılma ihtimali ve kara harekatı haberleri ile borsanın gerilediğini, kara harekatının ertelendiği haberleri sonrası bir miktar yükseldiğini ancak iç siyasetteki son sert açıklamalar ile yeniden gerilediğini söyleyerek, "Dolayısıyla piyasalara haber akışına bağlı oynaklığın arttığı bir seyir hâkim olabilir. Endeks, 7.500 altına sarkarsa yeni bir satış baskısıyla önce 7.000’lere, şayet bu seviyeyi de aşağı yönlü kırarsa 6.500-7.000 bandına kadar gerileyebilir. Şayet bu hareket gerçekleşirse rekabet gücü yüksek hisseleri ucuza toplamak için oldukça uygun seviyeler olacağını söylemek mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Olumlu haberler gelmesi ile endeskte 9 bin seviyelerinin görülebileceğini söyleyen Coşar, "Hali hazırda portföylerde yüzde 50 civarında bir hisse senedi varlığı korunabilir. Hisse senedi varlığında yüzde 20 civarında büyük ve özel bankalara yer vermekte fayda var. Endekste 7.000’in altına doğru kırılmalarda ise bu oran artırılabilir. Geriye kalan birikimler ise altın ve dövizde değerlendirilerek denge aranabilir. Başka bir alternatif de zirve yapan ABD 10 yıllık tahvil faizleri ya da buna dayalı fonlarda aranabilir" dedi.

OLUMSUZ YORUM

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Kurucusu ise yaptığı açıklamada daha temkinli olunması gerektiğini söyledi. 8500'te güçlü bir direnç oluştuğunu söyleyen kurucu, "Burada 8.500 seviyesinin endeks için kritik bir direnç konumunu aldığını belirtelim. Diğer yandan aynı seviyelerde endeks ortalamalarından çok uzaklaşmıştı ve bir geri çekilme ihtiyacı oluşuyordu. Nitekim bu geri çekilme şu anda yaşanıyor. Aşağıda majör olarak izlenmesi gereken destek 22-haftalık ortalama olan 7.100-7.200 bölgesi olacak. Bu seviyede alıcılar gelebilir. Ancak bu alıcıların güçlenmesi ve daha kalıcı bir yukarı hareket olması için 8.000 seviyesinin üzerinde kalıcılık gerekecek. 8.000 seviyesinin altında kaldığı sürece BIST-100 endeksi baskı altında kalacaktır. Buna karşın, BIST-100 endeksinin 7.100 seviyesinin altına gerilemesi durumunda ise satış baskısı daha uzun vadeye yayılabilir ve 6.000 seviyesindeki 50 haftalık ortalamaya doğru düşüş riski olabilir" dedi ve borsaya alternatifleri şu şekilde sıraladı:

"Alternatif alanlarda, mesela ons altında, 1.990 direnci izlenebilir. Bu nokta aşılırsa 2.080 direncine doğru hareket oluşabilir. 2.080 direnci kritik bir seviye. Bu seviyenin geçilmesi durumunda daha yukarı seviyeler görebiliriz. Aşağıda ise 1.950 ve 1.880 destekleri bulunuyor. Daha orta vadeli ve güçlü destek ise 1.800 seviyesindeydi.

Brent petrolde 84-85 dolar seviyeleri oldukça güçlenmiş destekler olabilir. Yakın seviye olan 91 dolar seviyesi 22-aylık ortalamanın olduğu bir bölge ve bu seviyeyi geçmekte zorlanıyor. 91 dolar seviyesi geçilirse 96 dolar önemli bir direnç olacak. Petrolde 84 dolar desteğinin altında seyirler oluşursa, orta vadeli bir gevşeme süreci oluşabilir. Buna karşın 96 dolar geçilirse orta vadeli bir yükseliş süreci oluşabilir"

Finans7.com | Ankara - Yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç