Sınavsız ikinci üniversite ve YKS tercihlerine düzenleme geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sınavsız ikinci üniversite ve YKS tercihlerine düzenleme geldi

Son dakika haberi: YKS tercihlerinde ve sınavsız 2. üniversitede düzenlemeler resmen yürürlüğe girdi. Yazı üniversitelere gönderildi.

YKS 27 Haz 2024 0
Sınavsız ikinci üniversite ve YKS tercihlerine düzenleme geldi

YKS tercihleri ve sınavsız ikinci üniversite için düzenleme geldi.

İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi rektörlüklerine ikinci üniversite konulu bir yazı gönderildi. Gönderilen yazıya baktığımızda üniversiteler bünyesindeki sınavısz ikinci üniversite bölümlerinden bazılarına 35 yaş şartının geleceği öğrenildi. Çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve edebiyat açıköğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabilecek.

Düzenleme ile ilgili açıklama geldi. Gelen açıklamada eğitim dünyası, “Açıköğretimin bütün lisans programları için bu karar alınmalı” dedi ve tüm bölümler için yaş şartının getirilmesi gerektiğini savundu.

Eğitim uzmanı Salim Ünsal yaptığı açıklamada bunun geç kalınmış bir düzenleme olduğunu söyleyerek, "Baştan itibaren alınması gereken karar öneri ve telkinlerin ardından ancak bu yıl alındı. Öğretmenlik havuzu dolup taşıp sel olmadan keşke bu karar alınsaydı. Açıköğretimin bütün lisans programları için benzer adım atılmalı. Örgün eğitimde de ifade edilen programlar sadece nitelikli ve köklü birkaç üniversitede ve çok daha az kontenjan açarak verilmeli. Zira örgün eğitime her yıl 11 bin 105 yeni edebiyatçı, 10 bin 693 yeni tarihçi, 6 bin 515 yeni sosyolog, 2 bin 897 yeni çocuk gelişimci ve 2 bin 955 yeni felsefeci adayı almak da hiç akla yatkın bir planlama değil" ifadelerini kullandı.

İstihdam sorunun had safhada olduğunu söyleyen Ünsal, beş bölüme açılan kontenjan örgün öğretim için 34 bin 165, açık öğretim için 14 bin 970 seviyesindeydi. Toplamda 49 bin 135 kişi kontenjan vardı. Yeni karar ile 5 bölüm için açılan kontenjanların 1000 ya da 1500'lere kadar düşecek.

30 bin kontenjan ayrıldı. Geçen sene ayrılan kontenjanlar şu şekilde:

Kısıtlamalar geldi: İşte puan sınırlaması gelen bölümler

Bundan önce yapılan düzenlemelerde Tıp, Diş Hekimliği, Hukuk, Eczacılık, Mimarlık, Mühendislik ve Öğretmenlik programlarına başarı sırası getirmişti. Gelen sınırlama şu şekilde:

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?

2024 YKS sonuçları 17 Temmuz'da açıklanacak ve tercih sürecinin ise Temmuz sonunda başlaması bekleniyor. Sonuçlar açıklandığında, YKS tercihleri başladığında haberdar olmak için UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç