Özel yurt fiyatlarına rekor zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Özel yurt fiyatlarına rekor zam

Özel yurt ücretleri adeta uçuşa geçti. Gelen son dakika açıklamasında yurt ücretlerinin yıllık 300 bin lirayı geçtiği görülüyor.

Ekonomi 5 Eylül 2024 0
Özel yurt fiyatlarına rekor zam

Özel yurt fiyatları el yakıyor.

2024 yılı üniversitelerin açılmasına kısa süre kaldı. Üniversitelerin açılmasına az süre kala üniversiteyi kazanıp bir yurda yazılmak isteyen vatandaşlar, KYK yurt sonuçlarını beklerken KYK yurdunun çıkmaması durumunda nereye yerleşeceğine dair araştırmalara başladı.

Özel yurtların fiyatlarını araştıran vatandaşlar ise şokla karşılaştı. Yurdun bulunduğu yere göre fiyatlar, ev kira parasına denk gelirken geçen seneye göre yüzde 60'lara varan zamlar olduğu görülüyor. Geçen sene vatandaşlardan 10 ila 20 bin lira para istenirken bu rakamlar bu sene yüzde 60'lara varan zamlarla yıullık 250 bin lira, hatta 350 bin liraya kadar çıktı.

Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa ile Adana gibi illerde özel yurtlarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Zaten kiraların oldukça yüksek olduğu bu illerde gençler bir araya gelerek ev tutmak istiyor. Ancak bu da yurt parasına denk geliyor.

Fatih'te özel bir öğrenci yurdu ile görüştüğümüzde bir oda için öğrencilerden yıllık 200 bin lira para istendiği görülürken Şişli'de aynı özelliklerde bir yurdun 300 bin lira olduğu görülüyor.

Ücret kapsamında olan, olmayan hizmetler var. Oda büyük istenirse fiyat daha da artıyor. Odada tuvalet ve banyo varsa fiyat biraz daha artarken aynı odada fazla kişi ile kalanlar daha az para veriyor. Bazı yurtlar ise sadece sabah kahvaltısı veriyor. Akşam yemeği ekstraya dahil.

Akşam yemeğini de almak isterseniz yurt ücretine 100 bin liraya yakın ücret ekleniyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı devlet yurtları, 81 ilde 850 bina ile faaliyette.

Bu yurtların yatak kapasitesi 962 bin seviyesinde. Özel yurtların sayısı ise ülke genelinde 5 bin. Ve bunların kapasitesi ise 500 bin seviyesinde.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç