Mehmet Şimşek: Türkiye'de asgari ücret düşük değil
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Mehmet Şimşek: Türkiye'de asgari ücret düşük değil

Hazine ve Maliye Bakanı yaptığı son dakika açıklamasında asgari ücretin düşük olmadığını söyledi.

Mehmet Şimşek: Türkiye'de asgari ücret düşük değil

Mehmet Şimşek: Asgari ücret Türkiye'de düşük değil.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir son dakika açıklamasında bulundu. Bakan açıklamasında asgari ücretin ülkemizde düşük olmadığını, benzer ülkelerin çok üzerinde olduğunu söyledi.

Bloomberg Habertürk ortak yayınında Fevzi Çakır'ın sorularını yanıtlayan Bakan Mehmet Şimşek, burada önemli ifadeler kullandı. EYT'den deprem giderlerine, yeni vergi paketindne enflasyona kadar birçok konuda açıklama yapan Bakan Şimşek, asgari ücrete ek zam olmayacağı mesajını verdi.

EYT ile emekli sayısının arttığını söyleyen Bakan Şimşek, maliyetinin 724 milyar liraya kadar çıktığını söyleyerek şu ifadelerini kullandı:

EYT ile birlikte emekli başına çalışan sayısı 1,5 seviyelerine indi.

Enflasyon yavaşlayacak, vatandaşlarımıza reel büyümeden pay vermeye devam edeceğiz. Sabırla yola devam edersek bu enflasyonu düşüreceğiz. Bütün kesimlerin bir süre sabır göstermesi gerekecek. 2025'ten itibaren küresel finansal koşullar elverişli olacak. Bu dış kaynak noktasında elimizi güçlendirecek.

Piyasada üzerinde tartışılan paket kapsam olarak bizim süzgecimizden geçmiş bir paket değil. Bahşişlerin vergilendirilmesi hiçbir zaman gündemimizde olmadı. Motokurye konusunda pakette yok. Gündemde değildi.

Türkiye'de birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var. Biz verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bizim iki temel ilkemiz var. Vergide adaleti sağlamak ve uygulamada etkinliği sağlamak.

Türkiye'nin vergilerinin gelire oranı yüzde 21 bile değil. OECD'de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz. Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB'de bu oran yüzde 13,6. OECD ülkelerinde yüzde 10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin düşük olması. Esas oraya odaklanıyoruz.

Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil.

Bu vergi paketinde ne yapıyoruz. Çokuluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi çalışıyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesinde. Bütün bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz.

GYO'ların vergi istisnalarını kaldırmayı düşünüyoruz. Yap-işlet-devret şirketlerine yüzde 30 vergi düşünüyoruz. Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette Borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz.

İşletmelerde artık hasılat tespitine gideceğiz. Türkiye'de 1,1 milyonun üzerinde kurumlar vergisi mükellefi var. Kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından çok fazlası vergiden kaçınmaya çalışıyor.

Geçenlerde bir yapay zeka şirketi ziyaret etti. Kurumlar vergisinin tüm defterlerini inceleyecek bir modül geliştirebilir misiniz diye sorduk. Bunu geliştirmek için kapımız şirketlere açık.

Bizim için önemli olan dengesizliklerin giderilmesi ve bunu da kalıcı hale getirmek. Vatandaşımız bize inansın. Evet kolay bir süreç değil bu. Türkiye'nin sorunlarına kolaycı çözümler yok.

Asgari ücret düşük değil

Asgari ücretin Türkiye'de düşük olmaıdğını söyleyerek açıklamasını sürdüren Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yılbaşında yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20'lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir.

Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL"

Sizce ülkemizde asgari ücret düşük mü? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (20)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 3 Ay Önce
düşük şöyle siz faizleri artiriyorsunuz zenginlere mudahele etmiyorsunuz siz fakirden alıp zengine veriyorsunuz tamam siz gelin asgari ücretle gecinin siz alıyorsunuz 170 milyar. maaş ozaman gelin siz gecinin asgari ücretle elektriğe zam kiralar serbest öyle konuşmayla olmaz
Ziyaretçi 3 Ay Önce
düşük şöyle siz faizleri artiriyorsunuz zenginlere mudahele etmiyorsunuz siz fakirden alıp zengine veriyorsunuz tamam siz gelin asgari ücretle gecinin siz alıyorsunuz 170 milyar. maaş ozaman gelin siz gecinin asgari ücretle elektriğe zam kiralar serbest öyle konuşmayla olmaz
Ziyaretçi 3 Ay Önce
sizde sabredin sizde kendinize zam yapmayın sizleri Allaha havale ediyorum
Ziyaretçi 3 Ay Önce
kendisine versinler de gecinsin bakalım bir ay dayansın kendi maaşımı da vercem
Ziyaretçi 3 Ay Önce
lan bir çikolata olmuş 1,5 dolar adam her akşam 2 çikolata çocuklarına götürse 90 dolar ayda sen neyin kafasını yaşıyorsun bakan olunca halkı unutmuşsunuz reisin aylığım düşük diye merkele şikayet etmisti T.C insanlar bisküvi alıp yiyemiyor bisküvi diyemiyenler ülke yönetiyor hazine bakanı demoloji yaparak halkı uyutuyor TL karsisinda 12 kat dolar karşısında 1.5 kat arttı alım gücü 500 dolar değil asgari ücret 750 dolar olmalı şuan hiç bir kalemdede zam yapılmasına izin vermiyeceksiniz asgari ucretliden 250 dolar emekliden 300 dolar çalmış oldunuz emekli maaşı sizin doneme kadar asgari ucretin altında kalmamıştı