İndirim sonrası benzine zam geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İndirim sonrası benzine zam geliyor

Akaryakıta zam geliyor. Gelecek zam ile birlikte depoda benzine 70 liradan fazla zam geleceği görüldü.

Emtia 20 Eylül 2024 0
İndirim sonrası benzine zam geliyor

Akaryakıt Fiyatlarında Yeni Zam! Benzin Fiyatlarına yeni Zam Geliyor.

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki dalgalanmalarla birlikte Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarında da sürekli değişiklikler yaşanıyor. Vatandaşlar, özellikle benzin ve motorin fiyatlarındaki güncel gelişmeleri yakından takip ediyor. Son yapılan açıklamalara göre, salı gününden itibaren benzine 1,40 TL'lik bir zam bekleniyor. Bu zamla birlikte İstanbul'da benzinin litresi 42,95 TL'den satılacak.

Güncel Benzin ve Motorin Fiyatları

Şu an itibarıyla İstanbul'da motorin fiyatı 41,74 TL, benzin fiyatı ise ortalama 41,55 TL seviyelerinde. Ancak, zam sonrası benzinin litre fiyatının 43 TL'ye yaklaşması bekleniyor. Bu durum, araç sahiplerinin akaryakıt maliyetlerini artırırken, vatandaşlar da bütçelerine yansıyan bu artışı hissediyor.

Depoda 70 lira zam geliyor

50 litrelik bir depoyu bugün 2 bin 77 liraya doldurabiliyorsunuz. Salı gelecek zamla birlikte aynı depo 2 bin 147 liraya dolacak.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatları baz alınarak hesaplanıyor. Bu hesaplama yapılırken Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve dolar kuru dikkate alınıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatına ek olarak ÖTV, EPDK payı ve KDV de dahil edilerek nihai satış fiyatı belirleniyor. Bu hesaplama yöntemi, akaryakıt fiyatlarındaki artışların ana kaynağını oluşturuyor.

Fiyat Değişimlerinde EPGİS Davası Etkisi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarını duyuran tek sendika olan EPGİS (Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası) hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bu süreç devam ederken, EPGİS de dava bitene kadar fiyat değişimlerini açıklamama kararı aldı. Dolayısıyla, akaryakıt zammı ve indirimleri resmi duyurular dışında şimdilik kamuoyuna yansımıyor.

Sonuç olarak, akaryakıt fiyatlarındaki bu artışlar Brent petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki değişimlerle doğrudan bağlantılı olup, vatandaşların yakından takibi gerekiyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç