Hakan Aran: 2025'e kadar ekonomide soğuma beklemeyin
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Hakan Aran: 2025'e kadar ekonomide soğuma beklemeyin

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran yaptığı açıklamada 2025 yılına kadar ekonomide düzelme beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Bankalar 23 Tem 2024 0
Hakan Aran: 2025'e kadar ekonomide soğuma beklemeyin

İş Bankası genel müdürü: 2025 sonuna kadar rahatlama beklemeyin.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran bir son dakika açıklamasında bulundu. Aran yaptığı açıklamada ekonomi iel ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu ve gelecek dönemde beklenenler hakkında önemli ifadeler kullandı.

Aran yaptığı açıklamada ekonomide soğumanın Temmuz ayında başladığını söyledi. Politika faizinde artışın ekonomiye olan etkilerinin Temmuz ayından itibaren görülmeye başlandığını söyleyen Aran, 1 ila 15 Haziran arasında yapılan alış verişlerle 1-15 Temmuz arası alış verişlere bakıldığında düşüş olduğunun görüldüğünü söyledi.

Bunun öncvü gösterge olarak adlandırıldığını söyleyen Aran, "Ayrıca sene başındaki toplam ticari ve bireysel kullanımla bugünkü­ne baktığınızda ocak ayının bi­le altına inen bir kullanım var. Bunlar, temmuz ayında vatan­daşın frene bastığını gösteri­yor. Kemer şu anda sıkılıyor. Bu durum politika yapıcılar için tercih edilen bir konu ama arka planda başka sorunların başlayacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Kredi kartı borcunu ödemeyenler 2 kat arttı

Yanlış ekonomi modeli nedeniyle iki kaybedenin olduğunu söyleyen ARan, hazine ile kamunun ve sabit ücretli vatandaşların bu aşamada kaybettiğini söyleyerek, “Devlet kaybını vergi paketiyle çıkarmaya çalışıyor. Sabit ge­lirli de kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödemeyerek za­rarı telafi etmeye çalışıyor. O yüzden şu anda ilk sinyal, bi­lançolarımızdaki ilk gösterge kredi kartlarındaki ve bireysel krediler konusunda ödenme­yen borçlar oldu.

Yakın izle­medeki kredi kartlarının payı çok yükseldi. Sorunlu kredile­re düşenlerin payı çok yüksel­di. Bir kredi kartının borcu 10- 12 bin TL’den 20-25 bin TL’ye çıktı. 4 kredi kartı varsa aylık borç 80 ila 100 bin TL oldu. Ön­ceden o bankadan bu bankaya çevrilerek giden borç, faizler de artınca artık çevrilemez ol­du" değerlendirmesinde bulundu.

Borcun çoğu bireysel

Bireysel kredi kartı borcunun 1.5 milyar lira olduğunu, ticari borçların ise 500 milyar olduğunu söyleyen Aran, "2 trilyon TL’lik bir kredi kartı borcunu konuşuyoruz. Kredilerin ter­sine kredi kartı kullanımı Tür­kiye’de genellikle bireysel ağır­lıkta. Bankaların toplam kredi­sinin 13.8 trilyon TL olduğunu düşünürseniz toplam 2 tril­yonluk bir kredi kartı bakiye­sini konuşuyoruz. İşte devlet vergiyle kendini korurken va­tandaş da bu 2 trilyonluk ha­va yastığını kullanacak. O yüz­den bizim sorun olarak gördü­ğümüz alan burası. Vatandaşın ayağını tekrar yorganına gö­re uzatabileceği, tekrar araba almanın, ev almanın hayal ol­madığı, ay sonunu getirmenin bu kadar zor olmadığı bir kon­jonktüre gelirsek ondan sonra artık o nedir bu nedir konusu­nu konuşacağız" dedi.

2025 sonuna kadar soğuma beklemeyin

2025 yılı sonuna kadar düzelmenin olmayacağını söyleyen Aran, "Merkez Bankası, 42’yi 14-21’e nasıl getirecek? Bu konuda ekonomiyi gevşetemez. Kredi büyümelerindeki yüzde 2 sınırı artıramaz. Dolayısıyla buradaki sıkışıklık ve pahalı­lık aslında yıl boyu devam ede­cek. Yüzde 45 enflasyon var­ken yüzde 50 pahalı iken, yüzde 25 enflasyon varken de yüzde 30 pahalı olacak. Pahalılık de­vam edecek. O yüzden 2025 yıl boyunca rahatlama bekleyen ‘nasıl olsa biraz hafifler, ben de paraya erişirim’ diye düşü­nenler, nefesini 2025 sonuna kadar tutmayanlar da muhte­melen 2025 yılında çok zorluk yaşayacaklar” dedi.

2027 yılında çıkış yolu olacağını ve pandeminden çıktığımız gibi bir süreç olacağını söyledi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç