GSS prim borcu olanlara e haciz şoku: E-haciz nedir, nasıl kaldırılır?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

GSS prim borcu olanlara e haciz şoku: E-haciz nedir, nasıl kaldırılır?

E haciz uygulaması birçok vatandaşın hesabına tanımlanmaya başladı. GSS Borcu olanlar için başlatılan haciz detayları yazımızda.

Sosyal Yardımlar 12 Eylül 2024 23:52 5
GSS prim borcu olanlara e haciz şoku: E-haciz nedir, nasıl kaldırılır?

GSS borcu olanlara e haciz şoku: E Haciz nedir, GSS borcu nasıl silinir, nasıl ödenir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşlar için e-haciz uygulaması başlatıldı. GSS kapsamında sigortasız olan bireyler, belirli bir gelir testi sonrasında devlete prim ödemek zorundadır. Ancak bu ödemeler yapılmadığında borç birikir ve devlet bu borçları tahsil etmek amacıyla çeşitli yaptırımlar uygulamaya başlar. Son dönemde bu yaptırımlar arasında e-haciz öne çıkmaktadır.

E-Haciz Nedir?

E-haciz, devletin vatandaşın banka hesaplarına elektronik ortamda el koyması anlamına gelir. GSS borcunu ödemeyen kişiler, öncelikle uyarılmakta ve bu uyarılara rağmen ödeme yapılmazsa e-haciz uygulaması devreye girmektedir. Vergi daireleri aracılığıyla yürütülen bu işlem, borçlunun banka hesaplarına haciz koyularak borcun tahsil edilmesini amaçlar.

Kimler Risk Altında?

GSS borcu olan ve uzun süre ödeme yapmayan herkes bu uygulamaya tabi olabilir. Özellikle borcun birikmesine göz yuman bireyler, büyük sürprizlerle karşılaşabilir. E-haciz uygulaması, kişilerin banka hesaplarındaki tüm varlıklarına el koyabilir. Borcun ödenmesi durumunda ise haciz kaldırılmaktadır.

E-Hacizden Kurtulmak İçin Ne Yapılmalı?

E-hacizle karşı karşıya kalmamak için vatandaşların GSS borçlarını düzenli olarak ödemeleri büyük önem taşımaktadır. Borçlarını ödemekte zorluk çekenler ise yapılandırma seçeneklerinden yararlanabilir. Devlet, dönemsel olarak borç yapılandırma fırsatları sunmaktadır. Bu fırsatlar sayesinde vatandaşlar, faiz indiriminden yararlanarak borçlarını taksitlendirebilir ve ödeme kolaylığı elde edebilir.

GSS borcu olanların e-haciz ile karşılaşma riski artmış durumda. Devletin bu uygulamasıyla borçların daha hızlı tahsil edilmesi hedeflenmektedir. Vatandaşların maddi bir kayba uğramamak adına borçlarını düzenli olarak takip etmeleri ve ödeme planları oluşturmaları önemlidir. E-hacizden kurtulmanın yolu, borçları zamanında ödemekten ya da devletin sunduğu yapılandırma fırsatlarından yararlanmaktan geçiyor.

GSS borcu e haciz nasıl kaldırılır?

Özetlemek gerekirse e haciz uygulaması banka hesaplarınıza geliyor. Diyelim ki GSS borcunuz 10 bin lira. Bu durumda hesabınıza 10 bin liralık e haciz geliyor. Eğer hesabınızda 15 bin lira varsa o paranın 10 bin lirasına rehin konuluyor. Kalan 5 bin lirasını çekebiliyorsunuz.

E hacizi kaldırmak in vergi dairesine gitmeniz ve borcunuzu taksitlendirmeniz ya da ödemeniz gerekmektedir. Ödeme durumunda e haciz kalkar. Taksitlendirmede ise ilk taksitte haciz kalkar.

E Haciz olup olmadığını nasıl öğrenirim?

E haciz olup olmadığını bankada paranız varsa internet bankacılığından öğrenebilirsiniz .Bankada kullanabileceğiniz para ve bakiyeniz yer almaktadır. Burada eğer bakiye, kullanılabilecek paradan fazla ise o zaman e haciz vardır.

GSS borcu nasıl silinir?

GSS borcunuzu, eğer geliriniz yoksa sildirebilirsiniz. SGK'ya başvuru yaparak gelirinizin olmadığını beyan edin ve yapılacak inceleme sonrası geliri olmadığı belirlenecekler. Bunun üzerine borç silinir.

Özgür Demirtaş, GSS borçları ile ilgili şunları söyledi:

"SGK’da Genel Sağlık sigortası (GSS) prim borcu olanlara e-haciz işlemi başlamış?

İşsiz insanı ALMADIĞI hizmetten dolayı borçlandırmak ne demek?

Dönün bu yanlıştan.

Bana yüzlerce mesaj geliyor. Vicdanım acıyor. Bunu çözünceye kadar konuya taktım"

 

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 4 Gün Önce
zorla vatandaş borclandirılıyor.
Ziyaretçi 5 Gün Önce
kişi zaten işsiz birde taksitmi ödeyecek suryelilere afganlara GSS yapılmışı kendi vatandaşını bu kadar ezenide görmedim
Ziyaretçi 5 Gün Önce
kişi zaten işsiz birde taksitmi ödeyecek suryelilere afganlara GSS yapılmışı kendi vatandaşını bu kadar ezenide görmedim
Ziyaretçi 5 Gün Önce
saçma sapan iş yapiyorlar
Ziyaretçi 5 Gün Önce
insanlar çalışsa zaten sskli olur bunlar neyin peşinde