Fatih Erbakan hazırladı: Nafaka kanun teklifi meclise geldi
Son dakika haberi: Fatih Erbakan'ın imzası ile bir kanun teklifi geldi ve teklif, nafaka düzenlemesini içeriyor.
Fatih Erbakan hazırladı: Nafaka kanun teklifi meclise geldi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Fatih Erbakan tarafından bir kanun teklifi hazırlandı. Yeniden Refah Partili diğer vekillerle birlikte hazırlanan kanun teklifine baktığımızda nafakaya düzenleme öngörüldü.
Kanun teklifine baktığımızda nafakanın 5 yılla sınırlandırılması istendiği görülüyor. 5 yılın sonunda ihtiyaç sahipliğinin devam etmesi durumunda nafakanın Aile Bakanlığı tarafından ödenmesi gerektiği görüldü. Kanun teklifinin özetinde, "Teklif ile; boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafa ödenecek nafakanın süresinin her hâlükârda altmış ay ile sınırlandırılması, bu süre sonunda alacaklı tarafın mağduriyetinin devamı halinde ise bu mağduriyetin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca oluşturulacak fondan karşılanarak giderilmesi amaçlanmaktadır" denildi.
Söz konusu kanun teklifinin gerekçesi ise şu şekilde:
"Bilindiği üzere nafaka şartlarım düzenleyen Türk Medeni Kanunu'nun 175.inci maddesine göre, "Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oramnda süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz." şeklindedir.
Kanun maddesinde geçen "süresiz" ibaresinin fazlaca mağduriyet yarattığı ortadadır. Nafakanm süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir. Bu borcun aym kalmayıp nafaka artırım davaları ile artmasmdan dolayı boşanan çiftler çok defa karşı karşıya gelmektedirler. Aralarmda hukuki ve manevi bağ kalmayan taraflar bu davalarla veya nafakanın ödenmemesi durumunda açılacak davalarla birbirlerinin hayatlarmdan bir türlü çıkamamaktadır.
Süresiz nafakanm kesilme şartlarma bakıldığmda kadımn evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü dışmdakiler ispat isteyen şartlardır. Ömeğin taraflarm maddi durumunun değişmesi, nafaka alan eşin haysiyetsiz yaşadığı veya bir erkekle evlilik dışı yaşadığı tespit edilmelidir. Bu durumlarm tespiti neredeyse gayrimümkündür. Nafaka yükümlüsünün ispat için dedektif gibi hareket etmesini ve taraflarm birbirleri tekrardan karşı karşıya gelmesini sağlamaktadır.
Süresiz nafakanm başka bir sorunu ise kısa süren evlilikler için evli kalman sürenin çok çok üstünde nafaka ödenmesidir. Kısa süreli evli kalan nafaka yükümlüsü bu bitmeyen borç yüzünden yeniden aile kurmakta zorlanmaktadır.
TÜRK MEDENİ KAMÎNÜNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 175 inci maddesinde yer alan "süresiz olarak" ibaresi madde metninden çıkartılmıştır.
MADDE 2- 4721 sayılı Kanunun 176 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına "kendiliğinden" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve her hâlükârda altmış aydan sonra" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3- 4721 sayılı Kanunun 176 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. "Nafakanın kesilmesi sonunda, alacaklı tarafın mağduriyetinin devamı halinde, mağduriyet Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca oluşturulacak fondan karşılanır"
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür
Sizce nafaka kaç ay olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Teklif meclise geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu ile KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU ve Adalet Komisyonlarında ele alınıp onaylanması durumunda genel kurula sevk edilir. Teklif sürecini takip için aşağıdaki linklerden uygulamamızı ücretsiz indirin
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN
Finans7.com | Ankara
Kullanıcı Sözleşmesi