Faiz indirimi gelirse ev ve araba fiyatları artar mı?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Faiz indirimi gelirse ev ve araba fiyatları artar mı?

Faiz indirimi gelirse ev ve araba fiyatları ne olur? Konut ve taşıt fiyatları yükselir mi? İşte gelen son dakika açıklaması.

Kredi 8 Eylül 2024 0
Faiz indirimi gelirse ev ve araba fiyatları artar mı?

Faizler inerse ev ve araba fiyatları artar mı?

Fed'in Eylül toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Faiz indirimi beklenirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da faiz indirimine başlaması için yıl sonu ya da 2025 yılı başı gibi tarihler konuşuluyor. Enflasyon rakamlarında düşüş görülürken kur ve fiyatları etkileyebilecek bu hamlenin gelmesi durumunda ev ve araba fiyatları yükselir mi sorusu akıllara geldi.

CNBC-e’den Emre Eser bugün kaleme aldığı yazısında ucuz kredilerin etkisi ile ev ve otomobil fiyatlarının değerinden fazla arttığını söylerken şimdi piyasada durgunluğun hakim olduğunu söyledi.

Ünlü İktisatçı Mahfi Eğilmez yaptığı açıklamada Merkez'in faizlerle ilgili hamlelerini öngörmenin zor olduğunu söyledi ve “Bizim faizler döviz faizi gibi işlem görüyor artık o nedenle onu yavaş yavaş kontrol etmek için faizi indirmeli. Eğer bu şekilde yavaş indirirse, yani yavaştan kastım ikişer puan her seferinde iki puan gibi böyle bir durumda çok büyük bir değişiklik olmaz piyasada" değerlendirmesinde bulundu.

Faizlerin tek başına piyasayı düzeltemeyeceğini söyleyen Eğilmez, "Tabi öteden beri söylediğimiz bir şey var. Faiz tek başına hiçbir zaman piyasayı düzenlemekte yeterli bir araç değil. Yanında mutlaka Türkiye’nin eksik olduğu yapısal reformların yapılması lazım. Türkiye riskli bir ülke bu risklerin düşürülmez lazım ki buradan sonuç alınsın" dedi.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat ise yaptığı açıklamada ülkemizde yükske bir reel faiz olduğunu ve faizlerin hızlı bir şekilde inmeyeceği beklentisinde olduğunu söyleyerek, "Şu an Türkiye’de yüksek bir reel faiz var. Mevduatlar hala cazip. Merkez bankası faizleri öyle hızlı indirmeyecek. Bu uzun zamana yayılacak. Yani otomotiv ve gayrimenkul için şaşalı günler birden gelmeyecek. Türk halkının kredi faizleri yüzde 1’in altına inmeden hiçbir ürüne hücum etmeyeceğini söyleyen Murat, bu süreçte sadece ihtiyaç için krediler kullanılacaktır. Talep patlaması olmaz. Zaten fiyatlar da çok düşmedi" dedi.

Şimdi konut kredisi faizleri yüzde 43 civarında. Taşıt yüzde 49.60 seviyesinde iken ihtiyaç kredisi faizi ise yüzde 72 seviyesinde.

2020 yılı Ağustos ayında konut kredisi faiz oranı yıllık yüzde 10 civarında iken taşıtta faiz yüzde 12.42, ihtiyaç kredisinde ise faiz yüzde 13 seviyesindeydi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç