Emeklinin maaş zam hesabı değişti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Emeklinin maaş zam hesabı değişti

Emeklilerin zammın hesap değişti. Gelen son dakika açıklamasında yine birçok emekliye sıfır zam tehlikesinin çıktığına dikkatler çekildi.

Emekli Haberleri 6 Eylül 2024 0
Emeklinin maaş zam hesabı değişti

Emeklinin zam hesabı değişti.

Emeklilerin 2025 Ocak maaş zammı hesabında değişiklik oldu. Dün açıklanan OVP'den sonra art arda gelen emekli zammı açıklamalarına bir yenisi daha eklendi ve güncellenen enflasyon beklentilerine göre emeklilerin ne kadar zam alacağına dair değerlendirme yapıldı.

Yapılan açıklamada daha önce yüzde 40'ın altında beklenen yıl sonu enflasyonunun yüzde 41.5 olacağına yer verilirken 2025 ve 2026 ile 2027 yıllarında beklenen enflasyon rakamları sırayla şu şekilde:

Yüzde 17.5

Yüzde 9.7

Yüzde 7

Enflasyon beklentilerinin değişmesinden sonra emeklilerin Ocak ayı zammının ne kadar olacağı merak ediliyordu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz konu ile ilgili Milliyet Gazetesi'ne bir açıklamada bulundu ve şu ifadeleri kullandı:

"Emeklilerimizin ocak ve temmuz zammı olmak üzere yılda 2 defa enflasyon oranında maaş farkları oluşmaktadır. OVP’de güncellenen 2024 yıl sonu enflasyon rakamı olan %41,5 üzerinden 2024’ün ilk yarıyılı olan % 24,73’lük kısmı soyutladığımız takdirde %13,45’lik bir enflasyon farkı geleceğini tahmin ediyorum"

emeklilere verilmesi gereken refah payı ile ilgili de konuşan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Refah payının emekli maaşlarına ilave edilmesi ile ilgili bir kanuni düzenleme yoktur. Temmuz zammında da refah payı verilmemişti. Fakat önceki dönemlerde verildiğini bilmekteyiz. Özellikle dar gelirli olan emeklilerimiz için verilmesi gerektiğini vurgulamak isterim"

En düşük emekli maaşı kaç TL olacak?

Yılmaz açıklamasının devamında en düşük emekli maaşının ne kadar olacağına dair de beklentisini açıkladı. Birçok emeklinin Ocak ayında yine sıfır zam ile karşı karşıya kalacağını söyleyen Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"En son 10 bin TL olan taban aylık 12 bin 500 TL’ye çıkmıştı. Geçmiş dönemde ek ödeme dahil 8.017’TL altında olan kök aylıklarına sıfır zam olacağı riskinden kaynaklı olarak bu şekilde bir düzenleme olmuştu.

OVP'de güncellenen %41,5 yıl sonu enflasyonu ile beraber 2024 ikinci yarıyılı için %13,45 oranında TÜFE verisini hesapladığımız takdirde kök aylığı ek ödeme dahil 11.018 TL altında olan emeklilerimizin yine sıfır zam riski ile karşı karşıya kalacağını tahmin etmekteyim.

Hakkaniyet açısından en düşük taban aylık olan 12.500 TL’ye %13,45 zam farkı olan 1.681 TL’nin eklenmesiyle taban aylığın 14.181 TL olması gerekliliğini vurgulamak isterim. Daha önceki taban aylıklarda küsurat olmadığı için en düşük emekli maaşının 14.500 veya 15.000 TL seviyelerine çıkacağını tahmin ediyorum."

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç