Emekli yığılmasına çözüm geldi: Maaş düşmeyecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Emekli yığılmasına çözüm geldi: Maaş düşmeyecek

Emeklilikte son dakika haberi geldi. Emekli yığılmasının önüne geçecek çözüm bulundu. İşte gelen son dakika açıklaması.

Emekli Haberleri 16 Eylül 2024 0
Emekli yığılmasına çözüm geldi: Maaş düşmeyecek

Emeklilik hakkı kazananların maaşları gelecek yıllarda düşmeyecek.

2024 yılında emekli olacaklar için önemli bir gelişme yaşanıyor. Mevcut hesaplama formülü uyarınca 2024’te emekli olacak bir kişinin aylığı, 2025’te emekli olacak kişilere kıyasla en az yüzde 30 daha yüksek olacak. Bu durum, birçok kişinin yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vermesine neden olacaktı. Ancak ekonomi yönetimi, bu sorunun önüne geçmek için bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Hazırlanan formüle göre, emekli olmaya hak kazanan ancak emekliliğini erteleyen kişilerin emekli aylıklarında herhangi bir kayıp yaşamaması sağlanacak. Aylıklarda, enflasyon kaynaklı farkların oluşmasının önüne geçilecek bir düzenleme planlanıyor. Bu düzenleme, emekli aylıklarının, hangi yıl daha yüksek olursa o yılın güncelleme katsayısına göre hesaplanmasını sağlayacak. Örneğin, 2024’te emekliliğe hak kazanan bir kişi dilekçesini 2026’da verirse, bu kişinin aylığı 2024, 2025 ve 2026 yıllarındaki katsayılar dikkate alınarak hesaplanacak. En yüksek aylık hangi yılın katsayısına göre hesaplanıyorsa, kişi o yılın verilerine göre emekli maaşı alacak.

Ekonomistlerin ve uzmanların vurguladığı bir diğer nokta ise, düzenlemenin SGK ve işverenler üzerindeki etkisi. SGK, çalışanlardan aldığı primler ile aktüeryal dengesini sağlamaya çalışırken, toplu emeklilik talepleri bu dengeyi bozabilir. Aynı zamanda, işverenler, kalifiye ve tecrübeli elemanların emekli olmasıyla iş gücü kaybı yaşayabilir. Bu nedenle, düzenleme ile sigortalıların emekliliklerini bir süre daha ertelemesi teşvik ediliyor.

Uzmanlar, bu farkların 2030 yılına kadar devam edebileceğini belirtiyor. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Okan Güray Bülbül, 2024 yılında emekli olacak kişilerin maaşlarının, güncelleme katsayısı ve zamlar dahil edilerek hesaplanacağını, bu farkların en az birkaç yıl süreceğini ifade ediyor.

Sonuç olarak, 2024’te emekli olacakların, emeklilik planlarını bu düzenlemelere göre gözden geçirmeleri gerekebilir. Yapılacak düzenleme ile emeklilik haklarını erteleyen kişilerin mağduriyet yaşamaması sağlanacak ve enflasyon farkları giderilmiş olacak.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç