Ekonomide yeni yol haritası açıklanıyor: İşte yeni Orta Vadeli Plan OVP
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ekonomide yeni yol haritası açıklanıyor: İşte yeni Orta Vadeli Plan OVP

Güncellenmiş OVP açıklanıyor. İşte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan gelen son dakika açıklaması.

Ekonomi 5 Eylül 2024 09:39 2
Ekonomide yeni yol haritası açıklanıyor: İşte yeni Orta Vadeli Plan OVP

Son dakika: OVP açıklanıyor.

Ekonomide yeni yol haritası belli oluyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir basın toplantısı düzenleniyor ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güncellenen OVP'yi kamuoyuna açıklayacak. Güncellenen orta vadeli program hakkında tüm detaylar yazımızda.

İşte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın yaptığı son dakika açıklaması:

Bugün burada, Türkiye ekonomisinin gelecek üç yılını şekillendirecek olan Orta Vadeli Programa ilişkin politika çerçevesini, hedefleri ve uygulama araçlarını sizlerle paylaşmak üzere toplandık. Ekonomimizin büyümesi, istihdam görünümü, finansal ve fiyat istikrarı gibi kritik alanlarda nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi Program yaklaşımımız ile ortaya koyacağız.

Sunumumuzda öncelikle OVP hazırlık sürecimizden bahsedip, geçmiş OVP’den itibaren son bir yıla dair değerlendirmelerimizi paylaşacağım. Sunumun kalan bölümünde güncellenmiş OVP’deki makroekonomik politika çerçevemizi aktararak, ekonomik ve mali hedeflerimizle beraber bunlara ulaşmamızı sağlayacak politika ve tedbirlerimizi özet bir şekilde ele alacağız.

Yeni OVP döneminin, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Üç yıllık perspektifle hazırlanmış temel politika belgesi olan Orta Vadeli Program, Strateji ve Bütçe Başkanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından müştereken hazırlanarak Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile resmileşmektedir.

Bu Programın amacı, makroekonomik politikaları belirlemek ve temel ekonomik büyüklükleri, gelir-gider tahminlerini, bütçe dengesini ve borçlanma durumunu ele almaktır. Ayrıca, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içermektedir.

OVP, makroekonomik politika çerçevesi ve hedefleri ile öncelikli reform alanlarını ve takvimini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, ekonomik istikrarı sağlamak ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için belirlenen politikalar ve reformlar, önümüzdeki üç yıllık dönemde ekonomimizin yol haritasını oluşturacaktır.

Malumunuz olduğu üzere, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerle birlikte ülkemizde siyasi belirsizlik ortadan kalkmış ve seçimsiz uzun bir döneme girilmiştir.
Seçimlerin hemen ardından uygulamaya koyduğumuz ekonomi programıyla da politika belirsizliklerini ortadan kaldırdık. Güncellediğimiz bu Orta Vadeli Programla da kararlı bir şekilde ülkemizin istikrarını ve kalkınmasını sağlayacak, refahını artıracak politikaları hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Ayrıca OVP’nin ilk yılına yönelik uygulanacak politikalar ve somut tedbirler, 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ayrıntılı olarak yer alacaktır.

Orta Vadeli Program hazırlık sürecimizde, farklı paydaşlarla kapsamlı istişare toplantıları gerçekleştirdik. Bu süreçte, toplumsal ve ekonomik hayatın çeşitli aktörlerinden gelen görüş ve önerileri dikkate alarak, daha kapsayıcı ve etkin bir politika seti oluşturmayı amaçladık.

Bu süreçte sendikalar, meslek kuruluşları, iş dünyası temsilcileri, finansal kuruluşlar, tarım sektörü temsilcileri, esnaf temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız bu toplantılar, toplumumuzun farklı kesimlerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamamıza büyük katkı sağladı.

Bu çok yönlü ve katılımcı süreçle birlikte, siyasi sahiplenmenin yanı sıra OVP’nin tüm kesimler tarafından sahiplenilmesi ve uygulanabilirliğinin artırılmasını hedefliyoruz.

MEvcut tahminler büyük ihtimal kendini korudu. İlk olarak dezenflasyon sürecinin etkileri 2024 yılı hazirandan itibaren başlamıştır. Bu tarihten itibaren enflasyon oranında 23.5 puanlık düşüş oldu. Bu devam edecek. Büyüme kompozisyonundaki dengelenme, cari işlemler dengelenmesi beklenti altında geirledi.

İstihdam alanında ise iktisadi faaliyetlerdeki eğilime rağmen işsizlik hedeflerimizin ötesinde iyileşme göstermiştir. Bütçe açığı da tahminlerimizden daha olumlu bir seyir izlemiştir.

Kredi notlarımız artarken risk primimiz düşmüştür. Ekonomimiz 14 yıldır kesintisiz şekilde büyüyor. 

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Gün Önce
bu orta vadeli neden vatandaşa geçerli hiçbir vekille bakana meclise.neden yok bu sistem yanlış sistem olacaksa herkese olsun bakani vekili herkese uygulansin
Ziyaretçi 11 Gün Önce
vergisi silinen firmalar silmeye devammi