Düşük doğum oranı için ilk adım atıldı. Sırada diğer adımlar var.
Aile ve Soısyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş bir son dakika açıklamasında bulundu. Göktaş yaptığı açıklamada düşük olan doğum oranının artırılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Sabah Gazetesi'ne röportaj veren Bakan Göktaş, Okan Müderrisoğlu'na yaptığı konuşmada dijital bağımlılıkla mücadele kapsamında hareket geçtiklerini ve bu konuda düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Aile odaklı risk haritaları hazırladıklarını söyleyen Bakan Göktaş, "Dijital çağla birlikte bağımlılık türleri de arttı. Biz de mücadele yöntemlerimizi çeşitlendiriyoruz. Bağımlılığın her türlüsüyle mücadele için Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında yeni bir kurul oluşturuyoruz. Son dönemde artan dijital ve oyun bağımlılığı çocuklarımızın, gençlerimizin sağlığını olumsuz etkiliyor. Dijital oyunlar çocukların ve ergenlerin gerçeklik algısını değiştiriyor. Hatta ergenlerin radikalleşmesinde araç olarak kullanılıyor" ifadelerini kullandı.
Doğum oranları
Doğum oranının 1.51 seviyesine düşmesi konusuna değinen Bakan Göktaş, bu konuda çalışma başlattıklarını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin yaşlı nüfusu son beş yılda yüzde 21.4 arttı. Ülkemizdeki doğurganlık hızı 1.51'e gerilemiş durumda. Bu da kritik seviye olan 2.1'in altında. Nüfusumuz Avrupa'ya göre genç olsa da bir alarm durumu söz konusu. Cumhurbaşkanımız bu konuyu "varoluşsal bir tehdit" olarak nitelendiriyor. Bu nedenle Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığımızı kurduk. Aile ve Gençlik Fonu'nun kapsamına doğum hızı en düşük olan Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini de aldık"
Bu açıklamaya baktığımızda düşük doğum oranlarının artırılması için 150 bin TL faizsiz evlilik kredisinin deprem bölgesine ek olarak Zonguldak, Bartık ve Karabük illerinde verilmeye başladığını söyledi.
Bu kapsamda doğum izni süresinin artırılması ve buna ek 1. 2. ve 3. çocukta kademeli şekilde artan desteklerin hayata geçmesi bekleniyor.