Doğum yapan kadın çalışanlara 2 yıl erken emeklilik
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Doğum yapan kadın çalışanlara 2 yıl erken emeklilik

Son dakika haberi: Kadın çalışanlara 2 yıl erken emeklilik müjdesi meclise geldi. Teklif MHP'den geldi.

Emekli Haberleri 28 Ekim 2024 0
Doğum yapan kadın çalışanlara 2 yıl erken emeklilik

Kadın Çalışanlara Erken Emeklilik İmkanı: MHP’nin Teklifi TBMM’ye Sunuldu

MHP’nin kadın çalışanlara yönelik sunduğu erken emeklilik kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. Milliyetçi Hareket Partisi Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy’un imzasıyla sunulan teklif, doğum yapan kadınların erken emeklilik hakkına kavuşmasını amaçlıyor. Bu düzenleme ile birlikte kadın çalışanlar için doğum borçlanmasının şartları yeniden belirlenerek, kadınların çalışma hayatına dönüşleri kolaylaştırılacak.

Doğum Borçlanmasında Yeni Düzenleme

MHP’nin sunduğu yasa teklifi, kadın çalışanlara doğum öncesinde sigortalı olup olmamalarına bakılmaksızın borçlanma hakkı tanımayı hedefliyor. Mevcut uygulamada, kadınların doğum borçlanması yapabilmeleri için doğumdan önce sigortalı olmaları gerekiyor. Ancak önerilen yeni düzenleme ile doğumdan sonra işe başlamış kadınlar da borçlanma yaparak erken emeklilik imkânına kavuşabilecek.

Bu düzenleme ile ücretsiz doğum ve analık izni süreleri borçlanma kapsamında sayılacak. Kadınlar doğumdan sonraki iki yıl içinde borçlanma yaparak, bu süreleri erken emekliliklerine dâhil edebilecekler.

Eşitlik İlkesine Dayanan Teklif

Kadınların doğum borçlanması yapabilmeleri için önceden sigortalı olmaları şartı, Anayasa’nın 10. maddesindeki “kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir” ilkesine aykırı olarak değerlendiriliyor. Erkek çalışanlar, askerlikte geçen süreleri sigortalı olmalarına bakılmaksızın borçlanabilirken, kadınların sigortalılık öncesi doğum sürelerini borçlanamaması eşitsizlik yaratıyor. MHP’nin sunduğu kanun teklifi, bu eşitsizliği ortadan kaldırmayı amaçlıyor ve doğum öncesi sigorta şartını ortadan kaldırıyor.

Erken Emeklilik İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

MHP’nin sunduğu bu teklif, bütçe görüşmeleri sonrasında TBMM gündemine alınarak değerlendirilecek. Düzenleme, komisyonda kabul edildikten sonra genel kurulda onaylanırsa yasalaşarak yürürlüğe girecek. Eğer kabul edilirse, kadınlar doğumdan sonra iş hayatına dönemedikleri süreyi borçlanarak emekliliklerini öne çekme şansına sahip olacaklar.

Bu yeni düzenleme, özellikle çalışma hayatına doğum sebebiyle ara veren kadınlar için büyük bir fırsat sunuyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç