Danimarka, inek başına 1400 TL gaz vergisi alacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Danimarka, inek başına 1400 TL gaz vergisi alacak

Danimarka, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ineklerden vergi alacağını açıkladı.

Dünya 27 Haz 2024 0
Danimarka, inek başına 1400 TL gaz vergisi alacak

Danimarka yeni bir vergi getirdi: Gaz vergisi.

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında Daminarka hükümeti harekete gçeti ve metan gazı salınımını azaltmak için 2030 yılından itibaren çiftliği olanlardan gaz vergisi alacak.

Danimarka Vergilendirme Bakanı Jeppe Bruus yaptığı son dakika açıklamasında hükümet ile çiftçilerin bir anlaşmaya vardığını ve endüstri, sendika temsilcilerinin inek koyun ve domuzların saldığı gazlardan vergi alınması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Hayata geçecek yeni vergi dünyada bir ilk olurken Bruus, Danimarka'nın sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 70 azaltmayı hedeflediğini söyledi.

Vergi kapsamında 2030 yılından sonra hayvancılık ile uğraşan çiftçilerden karbondioksit eşdeğeri emisyonlarının tonu başına 300 kron, yani 43 dolarlık vergi alınacak. Vergi 2035 yılına kadar 108 dolar, 750 kron seviyesine çıkarılacak.

Sene sonuna kadar meclise gelecek

Vergi için kanun teklifinin 2024 yılı sonuna kadar Danimarka Parlamentosu Folketing'e sunulacak.

Danimarka'daki düşünce kuruluşu Concito tarafından yapılan incelemeler sonuucnda dünyadaki ineklerin yılda ortalama 5.6 ton karbondioksit eşdeğeri gaz salıyor.

Concito'nun baş ekonomisti Torsten Hasforth Cnn'ye yaptığı açıklamada "Verginin tüm amacı sektörün emisyonları azaltacak çözümler aramasını sağlamak" ifadelerini kullandı.

Yeni Zelanda'da Jacinda Arden hükümeti 2025 yılında yürürlüğe girmek üzere benzer bir yasa üzerinde anlaşmış, ancka hükümetin 2023 yılında değişmesi ile birlikte bu kanun kaldırılmıştı.

Danimarka'da ise söz konusu düzenleme 2030 yılında yürürlüğe girecek.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç