Birden fazla ev ve arsa satışı yapanlara vergi cezası çıkabilir
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Birden fazla ev ve arsa satışı yapanlara vergi cezası çıkabilir

Birden fazla ev ve arsası olanları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada vergi cezasının gelebileceği bildirildi.

Emlak 24 Haz 2024 0
Birden fazla ev ve arsa satışı yapanlara vergi cezası çıkabilir

Birden fazla ev ve arsa satışı yapanlar dikkat: Vergi çıkabilir.

Son dakika haberi geldi. Birden fazla evini satan, arsa satan vatandaşları ilgilendiren son dakika haberi geldi. Gelen haberde yeni vergi geleceği öğrenildi.

Çok sayıda gayrimenkul satışı olan durumlarda vergi idareleri devreye giriyor ve bunun ticaretinin yapıldığı, bu nedenle ticari kazanç olarak nitelendirilerek vergilendirme yapılıyor. Sade vatandaşlar da bu durumu yaptığında vergi vermek zorunda kalabilir.

Ticari kazanç nitelenmesi olduğunda KDV de faizi ve 1 kat cezası ile ortaya çıkıyor. Bu noktada dikkat edilecek bir konu var. Ev arsa alımı satımı yapan kişiler için şirketin var olması vergi mükellefi olması da şart değil. Satışların yapılması yeterli.

Sade vatandaş da gayrimenkul alımı satımı yaptığında vergi dairesi ticari kazanç olarak nitelendirebiliyor. Bunun için en önemli ölçüt ise işlem sayısı olacak.

Bir takvim yılı içerisinde birden fazla satış olması durumunda bu gelir idaresinin sistemine takılıyor ve gelir vergisi, KDV ile cezaların yanında özel usulsüzlük cezası da kesilebiliyor.

20 yıl geçmiş olsa bile bu durumun ortaya çıkması durumunda geriye doğru yükümlülük doğar ve bu kazançlardan vergi alınır.

Bunun için bazı kişiler başka yakınları üzerinden alım satım yapıyor. Ancak bu durum da Maliyenin radarına takılabilir. Bu nedenle bir takvim yılı içerisinde çok fazla gayrimenkul alımı satımı yapanların vergi işlerini Vergi Daireleri ile görüşmesi gerekmektedir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç