BES hesabı olan herkesi ilgilendiriyor: Nakit ihtiyacı olanlara kredi gibi destek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

BES hesabı olan herkesi ilgilendiriyor: Nakit ihtiyacı olanlara kredi gibi destek

BES hesabı olanlar, acil ihtiyaçları için bugünden sonra isterlerse parasının yarısına kadarını ve devlet desteğini çekebilecek.

Kredi 1 Tem 2024 0
BES hesabı olan herkesi ilgilendiriyor: Nakit ihtiyacı olanlara kredi gibi destek

Nakit ihtiyacı olanlara kredi gibi uygulama bugün başladı.

Bireysel Emeklilik Sisteminde beklenen gün geldi. Gelen bilgilere göre Katılımcılar, BES'te biriken devlet katkısı dahil tüm paralarını, evlilik, konut alımı ya da doğal afet halleri kapsamında başvuruda bulunanlara verecek.

Bilindiği üzere bireysel emeklilik hesabı olan vatandaşlar, gerekli yaş ve para yatırma süresini tamamlamadan biriken parasını devlet katkısı ile alamıyordu. Diyelim ki acil paraya ihtiyacınız oldu. Gerekli şartlar oluşmamışsa sadece yatırılan para ve getirisi alınıyor devlet katkısı ile alınamıyordu.

BES hesabı olan ve o hesaba düzenli şekilde para yatıran vatandaşlar için yapılan son dakika açıklamasında katılımcıların artık vade dolmadan, emeklilik yaşı gelmeden de parasını devlet desteği ile birlikte çekebileceği bildirildi.

Tasarruflarına ara vermeden, BES'teki haklarından feragat etmemiş olan kişiler bu düzenlemeden faydalanabilecek.

Nasıl olacak, ne kadar para çekebileceksiniz?

Diyelim ki BES hesabınız var ve bu hesaptan para çekmek istiyorsunuz. Birikiminizin en fazla yüzde 50'sine kadar olan kısmını alabiliyorsunuz. Konut alımında, evlilik ve acil ihtiyaçlarda başvuru yapmanız durumunda paranızın yarısına kadarını ve devlet katkısını alabiliyorsunuz.

Kısmi ödemede şartlar şu şekilde:

• Katılımcılar evlilik, konut ve doğal afet için sadece bir kez ödeme alabilirler. Doğal afet durumunda kısmen ödeme için tarih ve miktar şartına bakılmaz.

• Kısmen ödeme için ilk başvuru sistemdeki 5. yıldan itibaren ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme gerçekleştirilmesi halinde yapılabilir.

• Katılımcı evlilik için kısmen ödeme aldıysa, konut için kısmen ödemeyi en az beş yıl sonra ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme yaptığı takdirde alabilir. Konut için ödeme alındıysa, evlilik için de aynı şartlar geçerli olur.

• Birden fazla BES sözleşmesi bulunanlar için sadece bir başvuru hakkı tanınır.

Diyelim ki konut alacaksınız. BES'teki para size veriliyor. Ancak 2 ay içinde konutu almanız gerekiyor. Konutu almamanız durumunda para sizden faizi ile geri alınıyor.

Para çekme işlemi için başvurular ise BES hesabınızın olduğu banka ya da finans kuruluşuna yapılacak.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç