Bakanlık Çalışmalara Başladı! Fahiş Aidatlara Son!
İstanbul'daki birçok sitede aidatların neredeyse asgari ücretle yarışması, üç bakanlığı harekete geçirdi. Yeni yasal düzenleme ile aidat rakamlarında tavan fiyat uygulamasına gidilecek. İşte detaylar...
Fahiş kira fiyatlarından sonra, aidat ücretlerindeki hormonlu artış ailelerin bütçelerini zorluyor. Site yönetimleri, artan personel giderleri ve her kalemde gelen zamları gerekçe göstererek aidat ücretlerini arttırmaya devam ederken, bu durum vatandaşları adeta canından bezdirmiş durumda. Birkaç yıl önce ev kiralamak için verilen rakamlar, şimdilerde aidat ücreti haline gelirken, bazı butik ve lüks sitelerdeki aylık aidat ücreti 30 bin liraya kadar çıkmış durumda. Lüks villaların bulunduğu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin lira arasında değişirken, bu rakam lüks rezidanslarda ise 10-15 bin lira arasında değişiyor. Aidatların artması ile binalardaki kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerilim de tırmanırken, yaşanan soruna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı el attı.
DEFTERLER İNCELENECEK
Üç Bakanlığın hazırladığı yasal çerçeveye son şekli verilirken, yeni düzenlemenin hayata geçmesinin ardından aidat bedelleri için tavan fiyat belirlenecek, site yönetimleri bakanlıklar tarafından denetlenecek ve yönetim profesyonellere devredilecek.
Sertifika almış tesis yönetim şirketleri de bundan böyle site yönetimlerine talip olabilecek, söz konusu şirketlerin denetimini ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçilerle birlikte yapacak. Uygulama kapsamında ayrıca sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapıldığı, ne kadar aidat toplandığı her yıl denetlenecek. Defterleri incelenecek.
"KAT MALİKLERİ TOPLANTILARA KATILMALI"
Hormonlu aidat artışı ve yeni düzenlemeye ilişkin sorularımızı yanıtlayan Avukat Sinan Keskin, 'Kat Mülkiyeti Kanunu' gereğince yılda bir kez 'Kat Malikleri Olağan Kurul Toplantısı' yapılmasının zorunlu olduğunu ve bu toplantıda aidatların belirlendiği bilgisini vererek, "Kat maliklerinin genelde yönetim kuruluyla uğraşmak istememesi nedeniyle aynı kurullar yıllarca devam ediyor. Oysa malikler toplantılara katılarak toplu hareket etseler aidat rakamları düşer" dedi.
"FAHİŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLARSA..."
Keskin, site toplantılarına katılmayan kat maliklerinin alınan kararlı yargı yoluna taşıyabileceğine dikkat çekerek, "Daire sahipleri, site aidatının fahiş belirlendiği kanaatinde ise kararı öğrenme tarihinden itibaren bir ay içinde yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilirler. Fahiş aidat yönetici tarafından belirlenmişse, aidat belirleme hususunu yöneticinin sorumluluğunda olup olmadığı değerlendirilerek TBK ve KMK uyarınca yöneticinin sorumluluğuna gidilebilecek aynı zamanda Türk Ceza Kanunu uyarınca da Hizmet Nedeniyle Görevi Kötüye Kullanma Suçu nedeniyle dava açılabilecektir" ifadelerini kullandı.
VATANDAŞ TEPKİLİ
Artan maliyetlerle birlikte, site aidatlarında son 2 yıldır ciddi bir artış söz konusu olduğunu söyleyen Yatırım Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, “2021 yılında 4-5 bin TL’ye iyi bir site dairesi bulunabiliyorken, şimdilerde dairenin sadece aidatı bu seviyelerde. Vatandaşlar daire kiralarken aidatları da artık dikkate alıyor. Son yılların en büyük gider kalemleri arasına giren aidatlar özellikle İstanbul'da vatandaşın tepkisine neden oluyor."
TAVAN SINIR
Öte yandan temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zammın ardından site aidatlarında da ara dönem artışları başlamış, bazı sitelerde yüzde 70'e varan oranda zamlar gerçekleşmişti. Yüksek zamlar fahiş artış olarak nitelendirilecek ve yüzde 30'luk tavan sınırı uygulamasına geçilecek.
Kullanıcı Sözleşmesi