Bağkur kapsam dışı: Emeklilik sistemi değişiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bağkur kapsam dışı: Emeklilik sistemi değişiyor

Emeklilik sistemi değişiyor. Gelen son dakika açıklamasında Bağkur hariç diğer çalışanlara emeklilikte 2. maaş geliyor.

Emekli Haberleri 8 Eylül 2024 2
Bağkur kapsam dışı: Emeklilik sistemi değişiyor

Emeklilik sistemi değişiyor.

Yeni Orta Vadeli Programa göre emeklilik issteminde önemli değişiklikler planlanıyor. Otomatik katılım sisteminin ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği açıklanırken yeni sisteme Tamamlayııc Emeklilik Sistemi denileceği bildirildi.

Sabah gazetesinden Önder Yılmaz bugün kaleme aldığı yazısında emeklilikte gelir kaybının telafi edilmesi için yeni bir yapının kurulacağı bildirildi. 2025 ılı sonunda haytata geçecek yeni düzenleme ile emekli olacak vatandaşlara ek bir gelir sağlanacak. Bu yeni sistem ile çalışırken daha fazla tasarruf yaparak emeklilikte ikinci bir maaş alabileceksiniz.

TES ile birlikte yeni bir emeklilik sistemi kurulacak. BES'te sadece kişi para yatırıyor ve buna devlet katkısı ekleniyordu. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde ise hem çalışan hem işveren hem devlet desteği olacak ve sistemde biriken para çalışana emeklilik döneminde verilecek.

Aylık çalışanın maaşından 500 lira kesilecek ve buna ek olarak işveren de 500 lira ödeme yapacak. Sisteme 1 ayda eklenen para bin lira olacak ve toplam tutar işçinin sözleşmesine devlet katkısı ile birlikte aktarılacak.

Bağkur yok

Yeni sistemin 4/A'lı işçileri ve 4/C'li memurları kapsayacağı bildirilirken Bağkurluların ise bu kapsamda olmayacağı bildirildi.

Para ne zaman alınacak?

TES'te yer alacak kişiler 60 yaşına kadar işten ayrılmaları durumunda bir sefere mahsus kıdem tazminatının bir kısmını alabilecek. Kıdem tazminatının kalan kısmı ise 60 yaşını geçtiğinde ve emeklilik şartları sağlandığında alınabilecek.

Düzenleme gelecek sene 3. çeyrekte meclis gündemine gelecek ve son çeyrekte yürürlüğe girecek.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 8 Gün Önce
Oda iyiymiş benim paramın tasarrufu sizemi kaldi
Ziyaretçi 8 Gün Önce
60 yas çok indirilsin