Araba alanlar, eski borcunu ödemeyecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Araba alanlar, eski borcunu ödemeyecek

KDK, satın aldığı aracın eski borcunu ödeyen vatandaşı haklı buldu ve parasının iadesini talep etti.

Taşıt 7 Eylül 2024 0
Araba alanlar, eski borcunu ödemeyecek

KDK'dan icralık araç kararı geldi.

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan bir haber geldi. Gelen haberde KDK, icradan aldığı aracının önceki borcu ile ilgili mağdur olan bir vatandaşın sorununa çözüm yolunu verdi.

Bir kişi icra yolu ile el konulan ve ihaleye çıkarılan aracı almak için ihaleye katıldı. İhaleye giren bu kişi aracı alırken daha sonra muayene için araıcnı götürdü.

Tüvtürk'e giden bu kişi, aracın geçmiş dönemde muayene borcu olduğunu, bunun da gecikmeye düştüğü, 25 bin 362 liralık borç kaldığı görüldü. Aracını muayene ettirmek için bu kişi parayı ödedi.

Bu borcun, aracın eski sahibinden alınması gerektiğini söyleyen kişi, aracı satın almadan önceki borçlarından sorumlu olmaması gerektiğini söyleyerek bu konuda KDK'ya başvuru yaptı.

KDK ise vatandaştan gelen başvuru inceledi. Yapılan inceleme sonrası ödenen bedelin başvuru sahibine ödenmesi ve mevzuatta düzenleme yapılmadı adına çağrı yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'na yapılan tavsiyede düzenlemenin yapılması, borçlu aracın satışının yapılmasının önüne geçilmesi gerektiği ifade edildi.

KDK tarafından alınan kararda, "Başvurucunun aldığı aracın gecikmiş muayene ücretinin eski malik dönemine ait olduğu, bu nedenle eski malikten tahsil edilmesi gereken bedelin satın alandan tahsil edilmesinin doğru olmadığı" denildi.

Bu karara göre satın alınan aracın geçmişten kalan borçlarının, aracın o dönemdeki sahibinden alıması gerektiğine hükmedildi. Borcun kabul edilip aracın satın alınması durumunda bu geçerli olmayacak.

Tabi bu karar sadece bir tavsiye. KDK emsal karar vermez. Sadece bu konularda tavsiye kararı alır ve kurumların bu konuda düzenleme yapmasını ister.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç