Yapay zeka ucuza tez yazmaya başladı

5 ve 10 bin liraya tez yazıyorlar.

Son dönemlerde yapay zeka, hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Yapay zeka bu sefer de tez hazırlama işine el atmış durumda. Edinilen son dakika bilgilerine göre kodlamadan şiir yazmaya, beste yapmaktan senaryo yazmaya kadar birçok konuda kullanılan ChatGPT ve Bard gibi popüler uygulamalar, artık tez, öğrenci ödevleri, makaleler ve tezsiz yüksek lisans projelerini bile hazırlamaya başladı.

Her bir sayfası 100 lira ile 300 lira arasında yazılan tezlerde akademik danışmanlık adı altında faaliyet gösteren firmalar ile kişiler kaynak olarak kullanılıyor. Artık proje hazırlama işlerini de robotlar yapıyor. örnek vermek gerekirse, tez dolandırıcılığı yapan kişiler 10 bin liradan tez yazarken yapay zekanın ise 5 bin liradan tezi yazdığı bildirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan bir şirket, aciliyeti olan öğrencilerden çokça talep geldiğini söyledi. Sayfa sayısına göre değişen fiyatların 5 bin lira ile 10 bin lira arasında olduğu, robotların hazırladıklarının 5 bin liraya alıcı bulduğuna yer verildi. 

Öğrenciler kopyala yapıştır tezler yaparken yapay zeka buna özgünlük katıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan şirket yetkilisi, "Peki öğrenci neden yapmıyor diye soracak olursanız cevabı hazır. Sohbet robotları belli bir akademik metni oluşturuyor ancak onun tez yazım kılavuzuna göre düzenlenmesi ve içeriğinin toparlanması işi yine öğrenciye düşüyor. Bu noktada da firmalar devreye giriyor. Mevzu öyle bir noktaya gelmiş ki artık internetten aynen kopyalanan ödevler de robotlar tarafından cümleleri değiştirilerek özgün hale geliyor. Birçok üniversitede yasal alıntılama oranı yüzde 20. Öğrenciler herhangi bir internet sitesi, kitap veya benzeri kaynağı kaynak göstermeden kullanamaz. Ama artık bu durum değişiyor" ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra doktora tezlerinin de yazıldığı bildirildi. Yüksek lisansta 20 bin lira, doktora tezlerinin ise 40 bin lira istendiği açıklandı. Tezler yapay zeka tarafından diğer makaleler, o konu ile ilgili yazılan yazıların toplanması ve özgünleştirilmesi ile otomatik şekilde yapılıyor.

Bu şekilde ödev yaptıran, tez yazdıranların sayısı her geçen gün artıyor.

Finans7.com | Ankara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.