Üniversiteli olmak artık zorlaşıyor: YKS tercihlerinde kontenjanlar azaldı

YKS'de kontenjanlar geçen seneye göre azaldı.

YKS tercih kılavuzu yayınalndı ve 2024 yılı üniversite tercih tarihleri belli oldu. Tercihler 25 Temmuz ile 2 Ağustos 2024 tarihleri arasında alınacak. Tercih yapacak adaylar bu sene 1 milyon 58 bin 345 kontenjan için tercihlerde bulunacak.

Normal kontenjanın dışında deprem bölgesinden tercih yapaacak vatandaşlar, 34 yaşını tamamlamış kadınlar ve şehit eş ile çocukları ve gazi eş ile çocukları için ek kontenjanlar veriliyor.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarında başarı sıralaması sınırı devam ediyor.

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal Hürriyet Gazetesi'ne yaptığı son dakika açıklamasında sınavda matematik dersinin adayları üzdüğünü, Türkçe ve sözelde yüksek net geldiği, ancak matematik dersinde düük netler gelmesinin sıralamayı etkilediğini söyledi.

Ünsal yaptığı son dakika açıklamasında, "ercih yapacak aday sayısında yaklaşık 150 bin kişilik bir eksilme söz konusu. Kontenjanlarda da 60 binin üzerinde azalma var. Yeni açılan bölümler ya da eklenenler var ama özellikle kontenjanı düşürülen bölümlerde yerleşme şansı azalabilir.  Tercih yelpazesini biraz daha geniş tutmak gerek. 24 tercih hakkının 24’ü de kullanılmalı ki şans artsın" ifadelerini kullandı.

Yapay zeka, siber güvenlik ve yazılım bölümleri geçen senelerde olduğu gibi bu sene de ciddi talep alacak.

Tercihlerinizi yaparken ilk 4 ya da 5 tercihe sıralamanızın üzerinde bölümler ve üniversiteler yazın. 5 ile 18 arasına yerleşme olasılığnızın olduğu bölümleri yazın. Sıralamanızın tutacağı bölümler olsun.

Son sıralara ise yerleştirme sıralamanızın altındaki yerleri yazın.

Üniversiteli olmak zorlaşıyor

İşsiz üniversiteli sayısında yaşanan ciddi artış sonrası YÖK harekete geçti ve iş garantili bölümler açıp kontenjanları düşürmeye başladı.

Yks tercih kılavuzu

ÖSYM tarafından yayınlanan örnek kılavuza gitmek için Tıklayın

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.