Türkiye ve Suriye'de neler oluyor? İşte son dakika haberleri

Son dakika: Türkiye'de neler oluyor?

Kayseri, Gaziantep ve diğer illerde art arda başlayan protestolar gündem olurken vatandaşlar, Türkiye'de neler olduğunu, Suriye sınırında ve El Bab başta olmak üzere olayların çıktığı bölgelerde neler olduğunu araştırıyor.

Geçen gün Kayseri'den bir haber geldi. Aile Bakanlığı tarafından Suriye uyruklu olduğu belirtilen bir kişi, 7 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel saldırıda bulundu. Bunun duyulması üzerine Kayseri'de öfkeli halk sokaklara döküldü ve Suriyelilerin dükkanlarını, arabalarını yakmaya başladı.

Yaşanan olaylar polis ekipleri tarafından bastırılmaya çalışılırken bir haber de Gaziantep Nizip'ten geldi. Nizip'te de öfkeli halk sokaklara çıkarak Suriyelilerin işyerleri ile arabalarına saldırdı.

Yaşanan olaylar sonrası Suriye'ye giden yardım tırlarına saldırılar düzenlenip tırlar ateşe verildi. Suriye sınırında Türk bayrakları indirildi. Bazı kişiler ise bayrağımıza saldırıp onu yaktı.

Bu olaylar sonrası Suriye kesiminden ilk açıklama geldi ve olaylar nedeniyle Türkiye'den özür dilendi.

Türkiye'de ise hala bazı bölgelerde vatandaşlar protestolarına devam ediyor.

Suriye ile normalleşme adımları atılacak

Geçen gün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ile normalleşmede adımların atılacağını söyledi. Bölgede birliğin kurulması, güvenli alanlar inşa edilmesi ve terörün sona erdirilmesi için Esad yönetimi ile görüşmelerin başlaması bekleniyor.

İçişleri Bakanı'ndan açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı son açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

30 Haziran 2024 akşamı Kayseri’de meydana gelen olaylar sonrası sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan, 343 bin paylaşım yapıldı.

Paylaşım yapılan hesapların %37’sinin BOT; paylaşımların %68’nini ise provakatif amaçlı ve negatif olduğu tespit edildi.

63 hesap ile ilgili soruşturma başlatıldı. Bunların 10’u savcılığa sevk edildi; diğerlerinin işlemleri devam ediyor.

Ülkemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden, provakatif paylaşım yapanlara, nefret söylemlerinde bulunanlara göz açtırmayacağız.

Ali Yerlikaya bir diğer açıklamasında ise şunları söyledi:

Dün akşam saatlerinde Kayseri, Melikgazi Eskişehir Bağları bölgesinde Suriye uyruklu I.A adlı şahıs, akrabası olan Suriyeli bir kız çocuğunu taciz etmesi üzerine, çevredeki vatandaşlar tarafından yakalanarak güvenlik güçlerine teslim edilmiştir. Konuyla ilgili derhal soruşturma başlatılmıştır. 

Ancak daha sonra vatandaşlarımız bu bölgede toplanmış, insani değerlerimize yakışmayan bir tavırla yasa dışı hareket ederek Suriye uyruklu şahıslara ait ev, iş yeri ve araçlara zarar vermiştir.

Söz konusu eylemlere güvenlik güçlerimizin müdahalesi esnasında 67 şahıs gözaltına alınmıştır. Toplanan kalabalık saat 02.00’dan sonra dağılmıştır.

Türkiye bir hukuk devletidir. Güvenlik güçlerimiz tüm suç ve suçlularla mücadelesini dün olduğu gibi bugün de sürdürmektedir. Yüce Türk Adaleti, suçlulara hak ettikleri cezaları vermektedir. 
 
Halkımızın kamu düzenini, güvenliğini ve insan haklarını gözetmeden çevreye zarar vermesi kabul edilemez.
 
İnancımızda, medeniyet değerlerimizde, Aziz Milletimizin sicilinde olmayan yabancı düşmanlığına müsaade edemeyiz. 
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

https://www.finans7.com/

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.