Tüm özel sektör çalışanları TES'li olacak

Tamamlayıcı emeklilik sistemine 19 milyon kişi dahil olacak.

2025 ile 2027 döneminde uygulanacak orta vadeli planının güncellenmiş hali geçen gün açıklandı. Güncellenen plana baktığımızda 2025 yılında tamamlayıcı emeklilik sisteminin yürürlüğe gireceği, çalışanlara emeklilik döneminde ikinci bir emekli maaşı hakkı tanınacağı bildirilmişti. Bu açıklamadan sonra detaylar da belli oldu.

Dünya'dan Esin Çetinel bugün kaleme aldığı yazısında 4A'lı 19 milyon vatandaşın bu kapsamda sigortalı olacağını bildirdi.

Bilindiği üzer bireysel emeklilik sistemine girdiğinizde sadece siz ve devlet para yatırıyorsunuz ve vade sounnda toplu para alabiliyorsunuz.

Tamamlayıcı emeklilik sisteminde ise hem siz, hem işveren para yatıracak ve çalışan için daha fazla para birikmiş olacak.

OVP'de konu ile ilgili, "Otomatik Katılım Sistemi’nin işverenlerinde katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kanuni düzenleme kısa süre içinde gelecek. Gelecek düzenleme ile 19 milyon sigortalı kapsamda olacak ve tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil edilecek. Aylık 1000 lira civarında yatırılacak tutar olması durumunda her ay TES sistemine 19 milyar liralık para girişi olacaktır.

Ya maaş ya toplu para

Tamamlayıcı emeklilik sistemine para yatırıp emekli olduğunuzda isterseniz sistemde biriken paranızı devlet destekli şekilde alabileceksiniz. İsterseniz biriken poarayı maaş olarak alarak 2. bir emekli maaşını bu şekilde alabileceksiniz.

Düzenleme yıl sonunda meclis gündemine gelecek. Düzenlemeden haberdar olmak için takipte kalın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.