TBMM'nin 1 Ekim sonrası gündemi açıklandı: İşte kanun teklifleri

TBMM'nin ilk gündemi belli oldu.

TBMM 1 Ekim tarihinde yeni yasama yılına başlıyor. Yeni yasama yılına kısa süre kala meclis gündemi de açıklandı. İlk olarak öğretmenlik meslek kanunu hızlı şekilde meclisten geçirilecek. Daha sonra komisyonda kabul edilen 9. yargı paketi meclis genel kuruluna gelecek.

Meclis gündemine gelecek yeni kanun teklifleri ile düzenlemeler ise şu şekilde olacak:

Hükümet, kayıt dışı ekonomiyi önlemeye yönelik yeni vergi düzenlemeleri için kolları sıvadı. 1 Ekim'de açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündeminde yer alacak yeni vergi paketinde, vergilendirilmeyen alanlara odaklanılacak. Bu düzenlemeler arasında gayrimenkullerin alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması, sermaye piyasalarında piyasa bozucu eylemlere yönelik cezaların artırılması ve kripto varlıklardan hizmet bedeli alınması gibi önemli başlıklar yer alacak.

Ev Alımı Satımında Vergilendirme, Gerçek Değer Üzerinden İşlem Yapılacak

Yeni düzenleme kapsamında gayrimenkullerin alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması zorunlu hale getirilecek. Böylece, vergi kayıplarının önüne geçilmesi ve bu alanda kayıt dışı faaliyetlerin azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, borsada hisse alım satımına işlem vergisi getirilmesi de düzenlemeler arasında yer alacak.

Kripto Paralar Vergi Kapsamına Alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kripto varlıkların vergilendirilmesi üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Şimşek, "Vergilendirilmeyen alanlardan vergi almayı hedefliyoruz. Hiçbir kazanç kayıt dışı kalmayacak, her şey makul düzeyde vergilendirilecek" ifadelerini kullandı.

Belediyelerin Borçları

Belediyelerin vergi gelirlerinden doğrudan kesilmesi planlanan prim borçları da bu yeni vergi paketiyle düzenleniyor. Ayrıca, gayrimenkul satışlarında elde edilen gelirlerin daha etkin bir şekilde takip edilmesi ve kayıt altına alınması da hedefler arasında.

Muafiyetler Kalkıyor, Kayıt Dışı İstihdama Son

Bu yılın başında açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) etkin olmayan vergi muafiyetlerinin kaldırılacağı belirtilmişti. AK Parti kaynaklarına göre, vergi paketinde bu doğrultuda bazı istisnaların sona erdirilmesi bekleniyor. Parti yetkilileri, "Vatandaşı doğrudan etkileyecek yeni bir vergi söz konusu değil. Gelir vergisi ya da KDV oranlarında bir artış olmayacak. Ancak, kayıt dışı alanlar kayıt altına alınacak" açıklamasını yaptı.

Yeni Nesil Çalışma Modelleri Yolda

Orta Vadeli Program’da yer alan bir diğer önemli konu ise yeni nesil çalışma modellerine yönelik düzenlemeler. Uzaktan çalışma, geçici süreli çalışma ve platform çalışması gibi modellerin iş dünyasının ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi planlanıyor. Bu düzenlemelerin 2025 yılının ilk çeyreğinde uygulamaya alınması bekleniyor.

VAP İle Yıllık 2,5 Milyar TL Tasarruf

2009 yılından beri uygulanan Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) programı kapsamında 626 projeye 480 milyon TL hibe desteği sağlandı. Bu projelerle yıllık 2,5 milyar TL ekonomik tasarruf elde edildi. Enerji verimliliği ve tasarrufun artırılması, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

TBMM'nin açılmasıyla gündeme gelecek yeni ekonomi paketi, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi güçlendirecek ve vergi adaletini sağlamaya yönelik adımlar atacak. Kripto varlıklar, gayrimenkuller ve yeni nesil çalışma modelleri üzerinde yapılacak düzenlemelerle ekonomik istikrarın artırılması hedefleniyor.

Sizce hangi konular meclis gündemine gelmeli? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.