Son dakika: Naci Görür, 7 büyüklüğünde deprem beklenen il ve ilçeyi açıkladı

Naci Görür'den son dakika: 7 büyüklüğünde deprem beklenen yeri açıkladı.

Deprem Uzmanı Naci Görür'den bir son dakika haberi geldi. Gelen haberde Görür deprem bazı bölgelerde deprem beklendiğini söyledi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin farklı bölgelerinde artan deprem riskine karşı bir kez daha önemli uyarılarda bulundu. TGRT Haber’e konuşan Görür, özellikle Yedisu Fayı ve İstanbul üzerinde durarak, büyük depremler için kritik sinyaller verdi. İşte Naci Görür’ün dikkat çeken açıklamaları:

Pülümür ve Yedisu Fayı’nda Büyük Deprem Bekleniyor

Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl Karlıova ile Erzincan arasında bulunan ve Yedisu Fayı olarak bilinen fay hattına dikkat çekerek, bu bölgede büyük bir deprem beklendiğini belirtti. Yedisu Fayı’nın en son 1784 yılında 7 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini vurgulayan Görür, o tarihten bu yana bölgede büyük bir deprem yaşanmadığını ifade etti. Görür, "Tunceli-Pülümür bölgesinde 6 ile 7 arasında büyük depremler bekliyoruz. Bu büyüklüğün altında kalan depremleri bu kategoriye koymuyoruz," dedi.

İstanbul Depreme Hazır Değil

Olası İstanbul depremine de değinen Naci Görür, Marmara Denizi'nin altındaki canlı fayın kritik durumda olduğunu belirtti. Marmara’daki bu fay hattının en son 1766 yılında deprem ürettiğini söyleyen Görür, bu fayın her 250 yılda bir büyük deprem ürettiğini ve zamanının çoktan geldiğini vurguladı. 

Görür, "1999'daki büyük depremler Marmara bölgesine stres transfer etti. Marmara'nın altında birikmiş enerjinin de artmasıyla, bu bölgedeki deprem riski daha da öne çekildi. Yaptığımız uluslararası araştırmalar gösteriyor ki, İstanbul büyük bir depreme hazır değil," ifadelerini kullandı.

Adana Havzasında Deprem Riski

Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu ve Ölüdeniz fay hatlarının kırılması sonucu ortaya çıkan enerjinin, kırılmayan bölgelere aktarıldığını ve bu bölgelerde depremler olabileceğini belirtti. Adana havzasının doğrudan Doğu Anadolu Fay Hattı'nın devam ettiği bir bölge olduğunu belirten Görür, burada da büyük depremlerin olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle İskenderun’a doğru olan bölge için riskin arttığını ifade etti.

Prof. Dr. Naci Görür’ün bu uyarıları, Türkiye’nin farklı bölgelerinde ciddi deprem risklerinin bulunduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Özellikle Yedisu Fayı, Marmara Bölgesi ve Adana Havzası için dikkatli olunması gerektiğini belirten Görür, yetkilileri ve halkı önlem almaya çağırıyor.

Deprem riski taşıyan bu bölgeler için hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor. İstanbul’un ve diğer kritik bölgelerin depreme karşı yeterince hazır olup olmadığı ise hala büyük bir soru işareti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.