Son dakika: Kiraya yılda 2 zam şoku

Ev sahipleri yüzde 25'in acısını fena çıkaracak gibi duruyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta yaptığı açıklamada kirada yüzde 25'lik zam sınırının kalkacağı mesajını verdi. Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmayacağını söyleyen Bakan, eskiden olduğu gibi kira zamlarının yıllık ortalama enflasyona göre belirleneceğini söyledi.

1 Temmuz tarihinden sonra kira zamları yıllık enflasyon ortalamasına göre yapılacak. Yıllık enflasyon ise yüzde 60'larda. Bu nedenle ev sahipleri, kiralara yüzde 60'a varan zamlar yapabilecek.

Örnek vermek gerekirse 10 bin lira kira veren bir kişi, yüzde 60 zamla 16 bin lira verir. Ancak ev sahibi yüzde 70 zam yapamaz. Bu duruda kiracıya yargı yolları açıktır.

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'ye konuşan Yuvam Emlak sahibi Ersin Çetin yaptığı son dakika açıklamasında kira zammı için yüzde 60'ların ev sahipleri tarafından az bulunduğunu syleyerek, “Zaten piyasada bu oranlara uyanların sayısı oldukça azdı. Ara bulucuya dahi gidilse iki taraf ortalama yüzde 50-60’da buluşuyordu. Karşılıklı iyi niyetli yapılan zamlarda da ortalama oran yüzde 70-80’ler bandındaydı. Şimdi temmuz sonrası ev sahipleri, sanki serbest piyasaya geçilecekmiş gibi davranıyorlar. Ve yüksek zam talepleri gelmeye başladı. Ancak sınır kalksa bile yapılan zam, yıllık enflasyon oranında olacak. Bu da ortalama yüzde 60’a tekabül edecek. Bunun üstündeki zam yasal değil. Bu sebeple kiracının ev sahibini dava etme hakkı var. Yani zam sınırı kalktı; ama ucu açık değil. Bu yüzden kiracıya çık baskısı yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

KİRA KONTRATINDA YENİ DÖNEM: EV SAHİPLERİ DAHA FAZLA KİRA ZAMMI İÇİN YOL BULDU

Bazı ev sahiplerinin bu rakama razı olduğunu söyleyerek sözlerini sürdüren Çetin, onların da 6 aylık kira kontratı hazırladığını ve bu şekilde ev kirasına senede 2 defa zam yapmanın yolunu bulduğunu söyleyerek, “Şimdi de yüzde 60’a takılmamak için 6 aylık kısa dönem kontrat imzalatmak isteniyor. Bu da yılda çift zam demek. Temmuzda girdiniz, ocak ayına kadar ödediniz. Ocakta yeni fiyattan temmuza kadar bir sözleşme daha yapılıyor.  Aslında bu yasal değil; ancak bu şartlarla ev verenler var. Ev sahipleri sanki iki yılın acısını çıkarır gibi davranıyor” değerlendirmesinde bulundu.

https://www.finans7.com/

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.