Son dakika: Kirada yüzde 25 zam sınırı resmen kalktı: İşte yeni kira zammı beklentisi

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalktı: Yeni zam açıklanıyor.

Kirada yüzde 25 zam yapılmasını sınırlayan yeni düzenleme yürürlükten kaldırıldı. 1 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete'de herhangi bir aksi karar yayınlanmadığı için artık kirada zam sınırı enflasyon rakamlarına göre belirlenecek.

2 senedir devam ediyordu

Kirada yüzde 25'lik zam sınırı 2 senedir devam ediyordu. Enflasyonun yükselmesi ile birlikte yüksek zam yapan ev sahiplerinin frenlenmesi için getirilen düzenlemeye pek uyan yoktu. Birçok ev sahibi, imzalattıkları tahliye taahhütnamesi ile kiracıların elini kolunu bağlayıp yüksek zam talep etti.

Yüzde 25 kalktı: Ev sahibi kafasına göre mi zam yapacak?

Kirada normalde enflasyon kadar zam yapılabiliyordu. Son 12 ayın enflasyon rakamlarının ortalaması hesap ediliyor ve ortalaması alınıyordu. Ortalama ise kirada üst zam sınırı oluyor. Diyelim ki 2 gün sonra açıklanacak enflasyon ile birlikte son 12 ayın enflasyon ortalaması yüzde 60 oldu. O zaman ev sahibi en fazla yüzde 60 kadar zam yapabilecek. Daha fazlay apılacak zam yasaya aykırı ve kiracının itiraz, dava hakkı doğar.

Ne kadar zam olacak?

Haziran ayında açıklanan Mayıs enflasyonu ile Haziran kira zammı yüzde 62.51 olarak karşımıza çıkmıştı. 3 Temmuz'da ise Haziran ayı enflasyonu açıklanacak ve kira zam oranı belli olacak.

Beklentiler, kira zam oranının yüzde 64'lerde olacağı yönünde.

Yüzde 64 gelmesi durumunda Temmuz ayında 5 bin liralık kira 8 bin 200 lira, 10 bin liralık kira ise en fazla 16 bin 400 lira olacak. 20 bin lira kira veren 32 bin 800 lira kira verecek.

3 Temmuz saat 10.00'da kira zam oranı belli olduğunda bildirimle haberdar olmak, kira zam hesaplamasını öğrenmek için UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

https://www.finans7.com/

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.