Son dakika: İşte 14 Şubat 2023 kabine kararları

Son dakika : Kabine sonrası açıklama geliyor.

İlk belirlemelere göre 47 bin binadaki 211 bin konutun yıkılmış, acil yıkılacak ağır hasarlı olduğu tespit edildi. 1 hafta içinde bitecek tespit çalışmaları tamamlandığında kesin sonuçlar ortaya çıkacak. Çetin kış şartları ile ulaşım ve enerji başta olmak üzere altyapıda yaşanan yıkımlar işimizi çok zorlaştırdı.

Bunalr ilk başta arama kurtarmalar ve yardımlarda ciddi aksamalar oldu. Buna rağmen bölgede ve yakın illerde başlayarak kamu imkanlarını hemen harekete geçirdik. Yıkımın büyüklüğüne, kışa , afete rağmen şartları zorladık.

Ulaşım ve enerjinin yanı sıra içme suyunda yaşanan sıkıntılar da sorun getirdi. Böylesine büyük fgelaket hangi ülkede olursa olsun görülebilecek aksaklıklar bizde de oldu. Ama bundan şüpheniz olmasın. Devletimiz tüm kurumları ile tüm imkanları ile deprem bölgesine bir an önce ulaşmak ve çalışmak için canla başla mücadele etmiştir. Milletimiz de tüm fertleri ile depremzedelere yetişti. Depremden sağ salim kurtulan kamu görevlilerimiz ile vatandaşların hemen başlattığı çalışmalara saaatler geçtikçe diğer ekipler de katıldı.

Son vatandaşımızı çıkarana dek çalışmalara devam edeceğiz. Son afette yıkılan tüm binaların 1999 öncesi inşa edilenler olması, bize bina standartı ve denetimi göstermekte işi daha sıkı tutmamız gerektiğini göstermekte. Böglede yeni yapılacak konutlar ve şehirlerle ilgili çalışmalarda bakanlık ve TOKİ başladı. Kaybedecek tek bir dakikamız bile olmadığı bilinci ile hasar tespiti biten her yerde inşa çalışmalarına başlayacak. Mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına başlayabiliyoruz.

Birkaç ayda fay hatlarının uzağında tüm konutların inşaatına başlayacak. Amacımız 1 yılda deprem bölgfesindeki konutları tamamlamaktır. Bu sürede çadır , konteyner ve prefabrik yapılar ve yurtlar ile otel odaları, kamu misafirhanelerle , özetle ülkemizin sahip olduğu tüm imkanlarla geçici barınma ihtiyacına cevap vermeyi planlıyoruz. Depremzedelerin 1 yıl sabretmelerini istiyorum. Depremin yol açtığı yıkımları tümüyle telafi edeceğiz. Geçmişte Van Elazığ, Malatya ,Bingöl depremleri diğer afetlerde nasıl kısa sürede yıkımın izlerini silip yeni konutları sahiplerine teslim ettiysek burada da aynısını yapacağız. Bu süreçte hiçbir vatandaşımızı maddi açıdan sahipsiz bırakmayacağız. Deprem bölgtesinde yaşayan vatandaşlarımdan istirhamım, şehirlerine mahallelerine , işlerine tüm unsurları ile hayatlarına sahip çıkmalarıdır. Yılgınlığa bezginlik ve yeise kapılmadan bu felaketin kayıplarını telafi edeceğiz.

Oturulamyacak evlerde 15 bin taşınma, 2 ile 5 bin TL kira, hane başına 10 bin TL yardım yapacağız. Ailelerini deprem dışındaki illere kendi arabası ile götüreceklerin yakıt masraflarını karşılıyoruz. 

Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlara acil ihtiyaçları için 100 bin TL verilecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.