Son dakika: Ayçiçek yağı fiyatına zam geliyor

Ayçiçek yağı fiyatına zam geliyor.

Piyasalarda ham ayçiçek yağı fiyatları artmaya başladı. Gelen son dakika bilgilerine göre yaşanan bu artışın kısa sürede fiyatlara zam olarak yansıyacağı bildirildi.

Son dönemlerde tüm dünyada yaşanan sıcak hava dalgası, Hindistan ile Avrupa ülkelerindne artan talep ve Ukrayna'da ayçiçek çekirdeği stoklarının 1 milyon tonun altına düşmesi nedeniyle ham yağ fiyatları tetiklendi. Son 1 ay içerisinde ham ayçiçek yağının fiyatı da yüzde 20'ye yakın zamnlandı ve 870 dolardan 1030 dolara kadar yükseldi.

Sektör temsilcileri yaptığı açıklamada uluslararası piyasalarda artan fiyatların kısa sürede iç pazara yansıyacağına yer verilirken bayramdan sonra özellikle Temmuz ayının başında ayçiçek yağının fiyatına yüzde 10 civarında zam geleceği bildirildi.

GÜNCEL 5 LT AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI

Zincir marketlerin etiketlerine baktığımızda 5 litrelik ayçiçek yağı fiyatının 195 lira seviyhesinde olduğu bildirilirken markalı ürünlerin fiyatları ise en ucuz 250 lira seviyesinde. Pahalısı ise 280 bin liraya kadar çıkıyor.

Kadooğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında 870 dolar seviyesinde olan ham ayçiçek yağı fiyatının 1000 dolar üzerine kadar çıktığını söyledi. Bunun nedeninin diğer destinasyonlardan daha fazla talepten dolayı daha yüksek fiyatların verildiğini söyleyen Yıldırım, açıklamasında şu ifadeleri kullandu:

"Rus ve Ukray-nalı satıcılar, Hindistan ve Av-rupa'dan gelen taleplerle fiya-tı artırdılar. Özellikle Mısır'ın son yaptığı ihale, o günkü koşul-lara göre çok yüksek bir fiyatla sonuçlanınca ham yağ fiyatın-da bir anda artışa neden oldu. Ayrıca, sezondan çok uzaklaş-tığımız için temmuz ve ağus-tos aylarında emtianın en dip olduğu döneme geldik. Şu anda temmuzun ikinci yarısı itiba-riyle Ukrayna'da çekirdeğin 1 milyon tondan daha az olduğu söyleniyor. Bu da fiyatların at-ması noktasında büyük bir et-ken olodu. Muhtemelen fiyat-lar bu şekilde 1.000 dolar se-viyesinde devam edecek gibi duruyor. Ne kadar artacağını zaman gösterecek"

FİYATLAR ÇOK ALTTA

Sözlerinin devamında ayçiçek yağı fiyatlarının manipüle edilmesinin söz konusu olduğunu ve şimdi damping ve anti damping olduğunu söyleyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Ayçiçek yağı fiyatları, şu anda normalde olması gerekenin çok altında. Maliyetin altında fiyatlarla raflarda bulunuyor ve imalatçı firmalar çok büyük bir sıkıntı yaşıyor. Fiyat artışının bayramdan sonra birden raflara yansıması mümkün değil. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 300 lira olması da çok mümkün gözükmüyor. Fiyat 230 ile 250 lira civarına gelebilir. Fiyatın olması gereken seviye ise maksimum 250 lira civarında olur"

https://www.finans7.com/

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.