Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu açıkladı: Eris varyantı sonrası kapanma olacak mı?

Eris varyantı sonrası kapanma, sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener bir son dakika açıklamasında bulundu ve eris varyantının önümüzdeki günlerde Türkiye'de daha da yayılmasını beklediklerini söyleyerek bir dizi uyarıda bulundu.

Avrupa'da hemen hemen tüm ülkelerde görülen varyantın Türkiye'de yayılmamasının imkansız olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, virüsün 3 varyantgı olduğunu söyleyerek,"Eris, Pirola ve Fornax adındaki 3 farklı varyant farklı yerlerde görülüyor ancak Eris varyantı diğerlerine göre daha baskın varyant haline gelmiş durumda gibi görünüyor. Türkiye'ye de elbette gelecekti. Avrupa Birliği ve dünyanın pek çok ülkesinde görülüp de Türkiye'de görülmemesi gibi bir tablo söz konusu değildi" değerlendirmesinde bulundu.

Bu varyantın belirtilerinin daha önceki varyantın belirtileri ile aynı olduğunu söyleyen Şener, hastalık belirtilerini şu şekilde verdi:

ateş
eklem ağrısı
kas ağrısı
burun akıntısı
burun tıkanıklığı
boğaz ağrısı
boğazda yanma
batma
tat ve koku kaybı
ishal

AĞIR HASTALIK OLUR MU? ÖLDÜRÜR MÜ?

Eris varyantı ile ilgili en merak edilen konu ise hastalığın ağır mı yoksa hafif mi geçtiği konusu oldu. Bu konuda konuşan Şener, "Ağır hastalığa sebep olma tablosu ise aslında tamamen toplumdaki bağışıklama oranı, bireysel bağışıklanmışlık durumu, aynı zamanda da yandaş hastalığı ağır geçirip geçirmeme ihtimaline göre değişebiliyor" dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Eris varyantının görüldüğü Avrupa ülkelerinde hastaneye yatış oranının artışı var ama yoğun bakıma yatış oranlarında belirgin bir tırmanış yok"

HASTANELERE BAŞVURU SAYISI ARTTI, DAHA DA ARTACAK

Hastanelere başvuru sayısının arttığını söyleyen Şener, "Artışlar tipik olarak 65 yaş üstü ve yandaş hastalığı olan grup ve bir şekilde hatırlatma dozlarını, primer bağışıklanmayı olmayan ya da hatırlatma dozları eksik olan hasta popülasyonu gibi görülüyor" ifadelerini kullandı.

Gelecek aylarda hastane başvuru sayısının daha da artmasını beklediklerini söyleyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Şener, bunun gayet normal olduğunu söyledi ve şu şekilde devam etti:

"Benim kişisel tahminim hiçbir zaman pandeminin başındaki gibi ciddi anlamda vaka sayılarına tırmanış olacağını düşünmüyorum. Biz hep genelde bu vaka sayılarına artış oranlarını verirken son 6 ay, son 1 ay öncesine göre kıyaslayarak yapıyoruz. Mesela İngiltere'de yüzde 40 vaka artışı demek son 6 ay içerisindeki olgulara göre. Ama 2020 ile 2021'e göre bakacak olursanız çok çok az vaka İngiltere için. Dolayısıyla Türkiye için de öyle o gözle bakmak lazım. Evet, şu anda bir süredir hemen hemen Covid-19'la ilgili hiçbir özel önlem olmazken, korona servisleri kapanmışken, acil servis başvurular, PCR pozitiflik denilen bir kavramı da artık unutmuşken, vaka sayılarında bir miktar artış olacaktır ama bu hiçbir zaman ülke genelinde özel önlem gerektirecek rakamlara ulaşacağını tahmin etmiyorum. Zaten dünyanın da öyle bir genel öngörüsü yok. Çünkü dünyada öyle ya da böyle 13 milyar doz aşı uygulanmış, dünyada 3,5 milyar insanın öyle ya da böyle bu virüste primer hücresel bağışıklığı var"

BU KİŞİLERE MASKE ZORUNLU

65 yaşından büyük vatandaşların özellikle kapalı alanda maske takmasını, kullanılacak maskenin N95 tipi maske olması gerektiğini söyleyen Şener, "65 yaş üstü için maske önerileri artık enternasyonal hale geldi gibi görülüyor. Bizim de, benim de en azından kişisel önerim 65 yaş üstü özellikle asansöre binerken, metroya, otobüse binerken, havalanması iyi olmayan alanlarda birkaç saatten daha uzun süre vakit geçirecekse, buralarda artık N95 tipinde maske takması gerekiyor. Çünkü şunu biliyoruz; ne kadar az virüsle karşı karşıya kalırsanız, o kadar iyi korunacaksınız. Dolayısıyla bu aslında aşı kadar önemli bir önlem 65 yaş üstü için" ifadelerini kullandı.

KAPANMA OLACAK MI?

Dünyada birçok kişinin hastalığa karşı bağışıklık kazandığını, bu nedenle kapanma beklenmediğini söyleyen Şener, "Ne dünya genelinde ne de Türkiye genelinde ben bir kapanma olabileceğini düşünmüyorum. Çünkü dünyada son birkaç ay içerisinde 1,5 milyon civarında bir yeni olgu sayısında bir artış geçmiş aylara göre gündeme geldi. Kış dönemine ve iklim kuşağı itibariyle daha erken influenza, grip benzer hastalık tablosu kuşağına giren ülkelere baktığınızda vaka sayıları hiçbir zaman 2019, 2020, 2021 periyodunda gördüğümüz kadar yüksek değil. Çünkü biz kapanmaları daha çok hastanelerde yer kalmayacak duruma geldiği zaman, acil servislerin tıkanma durumuna geldiği zaman, sağlık hizmeti aksama dönemine geldiği zaman istiyorduk. Dolayısıyla böyle bir vaka sayısı beklenmediğine göre, kapanma gibi olağanüstü bir önleme de ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Eksik aşılarınızı tamamlayın. Grip sezonu başladı. Covid-19 aşılarıyla ilgili mesaj verirken grip aşılarını hep ihmal ediyoruz. Özellikle bu sene içinde ve daha önceki senelerde, yandaş hastalığı olanlar için influenza aşısı ve Covid-19 aşısı çok önemli. Çünkü Covid-19, hafif dahi atlatsanız kişide bir süre sağlık problemlerine sebep olan bir hastalık. Dolayısıyla ağır atlatmayı ve ağır atlatmayı denemeyi kimseye tavsiye etmiyoruz" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.