Özel hastaneler, bedavaya çalışacak hemşire bulamıyor

Özel hastaneler, bedavaya çalışacak hemşire bulamıyor.

Özel hastaneler çalıştıracak hemşireler bulamıyor haberleri son saatlerde yeniden paylaşıma girdi. Sanki özel hastaneler çok para veriyor da hemşirleer keyfinden gidip çalışmıyormuş gibi bir hava ile yazılan haberler kısa sürede tepkilere neden oldu.

Tabi bedava demek olmadı ama kamuda hemşireler 40 bin liranın üzerinde maaş alırken özel hastanelerin 25 bin lira gibi bir ücret önermesi oldukça sıkıntılı bir durum. Her dönem rekor karlar elde eden ve binalarına yeni bina ekleyen özel hastaneler, personele maaş verme konusu gelince oldukça cimri davranıyor.

Sadece Türkiye'de değil Avrupa ülkelerinde de hemşire sıkıntısı yaşanırken Avrupa ülkelerinde son günlerde bazı hastanelerin personel yetersizliğinden dolayı kapandığı haberleri bile geliyor.

Pandemi, kamudaki çalışma şartlarının daha iyi olması, özel sektörde maaşın çok düşük olması gibi sorunlar nedeniyle hemşirelikte ciddi sıkıntı var. Öte yandan evde sağlık hizmeti adı altında günde 5-15 bin liraya verilen yeni doğan bebek danışmanlıklarının artması ile birlikte özelde çalıştıracak hemşire bulunamıyoru.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat yaptığı son dakika açıklamasında özelde sorunun çok ciddi olduğunu söyledi ve "Sorun çok ciddi. Özel hastanelerde hemşireler 25-40 bin TL arasında maaş alıyor, kamuda ise 40 bin TL'nin altında maaş almıyor, cumartesi- pazar ve bayram günlerinde de çalışmıyorlar. Özelde durum böyle değil" dedi.

Zam yapmak zorunda kalmışlar

Personel bulamadıkları için özel hastanelerin zam yapmak zorunda kaldığını söyleyen Bahat, bazı hastanelerde yetişmiş hemşire maaşlarının doktor maaşına denk olduğunu söyledi.

Devlette de sayı az

Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Faruk Doğan ise yaptığı açıklamada devlet hastanelerinde de hemşire sayısının yetersiz olduğunu, şehir ve kamu hastanelerinin açılması ile hemşire açığının her geçen gün arttığını söyledi. Doğan açıklamasında, "Sadece Türkiye değil dünyada da hemşire bulma sıkıntısı yaşanıyor. 2022 verilerine göre kamuda 154 bin 420 hemşire çalışıyordu. Bu sayı 2023'te 177 bin 767 oldu. Yine de yeterli değil. Hemşirelerde ve paramediklerde de atama olmalı. Yakın zamanda yeni atamalar yapılacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.