O İlde 7'nin Üzerinde Deprem Olabilir! Uzman İsim Açıkladı!

Uzman isim, o ilimizdeki tehlikeyi açıkladı.

Türkiye'nin geçtiğimiz aylarda yaşadığı büyük depremlerin ardından bilim insanları, fay hatları üzerindeki çalışmalarını hızlandırdı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir başkanlığındaki bir ekip, Malatya'daki incelemelerin ardından Hatay'ın Altınözü ilçesine geldi. Burada Ölü Deniz Fay Zonu üzerinde açılan hendeklerde, geçmişte meydana gelen depremlerin izleri araştırılıyor. Elde edilen veriler, bölgenin deprem riskini daha iyi anlamayı ve gelecekteki olası depremlere karşı daha hazırlıklı olmayı sağlayacak.

"6 ŞUBAT'TA ZORLANMIŞ"

Prof. Dr. Sözbilir, Ölü Deniz Fayı'nın son olarak 1800'lü yıllarda kıralarak can ve mal kaybına neden olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

6 Şubat'taki depremlerin fay üzerindeki etkilerine de değinen Prof. Dr. Sözbilir, şu açıklamaları yaptı:

Fay üzerinde dolaştığımızda 6 Şubat depremiyle ilgili deformasyonlar gördük. Ölü Deniz Fayı, 6 Şubat'taki deprem sonrasında epey bir zorlanmış ve kırılmaya karşı direnç göstermiş. Henüz kırılmamış ancak gelecekte, zamanı geldiğinde bu fay deprem üretecektir."

"7 VE ÜZERİNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"

Fay zonunda 7 ve üzerinde depremin yaşanabileceğini dile getiren Sözbilir, "Bu fayın Suriye içerisinde de kolları var. Onların yıkıcı deprem üretmesi bizi de etkileyecektir. Sadece Türkiye sınırlarındaki fayları değil, komşu fayları da çalışmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.