Kiralık ev fiyatları kontrolden çıktı: Büyük zamlar geldi

Kiralar kontrolden çıktı: Rekor seviyelere kadar yükseldi.

Kiralık ev sorunu her geçen gün daha da büyüyor. Artan kiralık ev sıkıntısı nedeniyle vatandaşlar, maaşları kadar kira vermek zorunda kalıyor. Yılın ikinci çeyreğinde tatil yerlerinde kiralar fırlarken Endeksa verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde Türkiye genelinde konut kiralarındaki yıllık artış oranı yüzde 138 oldu. Konutta metrekare kira fiyatının en yüksek olduğu il ise 211.89 TL ile Muğla oldu. Ortalama kira fiyatı ise 24 bin 367 TL'ye kadar çıktı.

Bodrum da kiraların en yüksek olduğu yerlerden biri oldu. 120 metrekarelik bir dairenin kirası ortalama 40 bin 615 liraya kadar çıkarken Milas'ta kiralar ortalama 20 bin lira, Marmaris'te 18 bin 904 liraya kadar yükseldi.

2019 yılından bu yana bu kentlerde kira artış oranı yüzde 800'ü geçti. Muğla'da son 1 yılda kira artışı yüzde 56 oldu.

İstanbul'da ise metrekare konut kirası 145 liraya yükseldi. 100 metrekare bir evin ortalama kirası da 14 bin 454 liraya kadar çıktı. Sarıyer'de ortalama kira 35 bin 294 liraya çıkarken Beşiktaş'ta 32 bin lira, Şile'de 24 bin 150 lira oldu.

Antalya'da ise ortalama konut kirası metrekare başına 140.95 TL oldu. Aylık kira ortalama fiyatı ise 15 bin 504 lirayı buldu. Antalya'da son bir yılda kira artış oranı yüzde 70 artarken kentte en fazla kira değeri kazanan ilçe Manavgat oldu.

İZMİR

Yılın ikinci çeyreğinde kira artışının en fazla olduğu 4. il İzmir oldu. Konut kiraları son bir yılda yüzde 126 oranında arttı. Geçen çeyreğe göre ise yüzde 41 artış oldu. 100 metrekarelik bir dairenin ortalama kirası 14 bin 986 TL oldu.

EV SAHİPLERİ YENİ TAKTİK BULDU

Yüzde 25 zam sınırı getirilen kira artış oranları ve yüksek enflasyon nedeniyle kiracılarla karşı karşıya gelen ev sahipleri, evin boşaltılması için taktik değiştirdi. Ev sahipleri artık bekar ve öğrencilere kiralıyor. Bu kişiler çık dediğinde çıkıyor ya da başka bir yere hemen taşınabiliyor.

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, öğrenci ve bekarların kısa süreliğine ev kiraladığını söyleyerek, "Eskiden bekara ev vermeyiz derlerdi. Piyasada daire çok fazlaydı. Uzun süre kalacak bir kiracı tercih edilirdi ancak artık Türkiye'deki kiralık daire arayışı arttı. Mülk sahipleri doğal olarak en kısa süre kalacak kiracı arayışına yöneldi. Eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekara ev vermezlerdi. Şimdi ise üniversitede son sınıf ya da 3'üncü sınıf öğrencileri tercih ediliyor ya da 'Bekar olsun yarın evlenir gider' diyorlar" dedi.

KİRALARIN ŞİMDİ ARTMA NEDENİ

Kiralık evlerin son dönemde ciddi şekilde artma nedeni, kiralık ev sayısının çok az olması. Ev sahipleri, fiyatlar daha da artacak diyerek evlerini kiraya vermekten kaçıyor.

Finans7.com | Ankara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.