Gürsel Baran: Vergi affı sadece bazı durumlarda olmalı

Vergi affı, vergisini zamanında ödeyene haksızlık.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran basın mensupları ile bir araya geldi ve ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen hafta meclise sunulan yeni vergi paketine değinerek açıklamasına başlayan Gürsel Baran, cirodan vergi alınmasını öngören hükümlerin teklifte yer almamasının iyi olduğunu söyledi ve vergilere ilişkin iş dünyasının beklentilerini paylaştı.

Maliye politikalarında etkilği ve güçlü duruşun temel amacının devlet harcamları ile vergilendirmeyi kullanarak büyümeyi sürdürülebilir hale getirmek ve yoksulluğu azaltmak olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan ATO Başkanı Baran, vergilendirmede adaletin çok önemli olduğunu söyledi. Teklfin bazı konuları değiştirdiğini söyleyen Baran, vergi tartışmalarının sona ermeyeceğini söyledi.

Baran, uzun vadede sürdürülebilirliğin artırılması için kayıt dışılığın ortadan kalkması gerektiğini söyledi. Bunun için de sıkı denetim şart.

Vergi oranlarının düşürülmesi ile kayıt dışılığın azalacağını söyleyen Baran, işi yapan işletmelerin yanında çok sayıda yan işletmenin de açıldığını, Ankara'da 40 AVM olduğunu ancak çok sayıda konkordato ve iflas başvurusunun da olduğunu söyledi.

Kaynakların daha nitelikli ve verimli kullanılması için Devlet Planlama Teşkilatı'nın yeniden kurulması ve faaliyete geçmesi gerektiğini söyleyen Baran, açıklamasının devamında vergi aflarına değindi.

Ülkemizde şartlar ne olursa olsun vergisini gününde ödeyen mükellefler olduğunu söyleyen Baran, koşullar tüm mükelleflerle aynı olmasına rağmen vergisini zamanında ödeyenlerin, vergi afları ile cezalandırıldığını söyledi.

Tüm düzenlemelerin, kolaylıkların borçlulara yönelik olduğunu, her iki yılda bir af çıktığını ve aflarla vergisini zamanında ödeyenlerin cezalandırıldığını söyleyen Baran, reformda bu konununu da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Baran, vergi affının sadece olağanüstü durumlarda olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.