Eris varyantına bağlı vakaların arttığını belirten Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, “Şu an yoğun bakım yatak kapasitelerini zorlayacak düzeyde başvuru söz konusu değil ama yavaş yavaş etrafımızda semptom gösteren kişilerin arttığını görüyoruz. Bu yüzden özellikle riskli gruplar için maske, mesafe, test ve aşılama önemli” dedi.
Eris varyantına bağlı vakaların arttı uyarısında bulunan Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, “Şu an mevcut durumda servislerin yoğun bakım yatak kapasitelerini zorlayacak düzeyde hastanelere başvuru söz konusu değil ama yavaş yavaş etrafımızda semptom gösteren kişilerin arttığını görüyoruz. Bu yüzden maske, mesafe ve aşılamanın, hijyenin de önemli olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi. Güçlüer, özellikle riskli grupların dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, varyantın tespiti için tarama testlerinin yapılması ve aşılanmanın da tekrar gündeme alınması gerektiğini kaydetti.
RİSKLİ GRUPLARDA ÖLÜM ORANLARINDA ARTIŞ VAR
Güçlüer, şu ifadeleri kullandı:
“Salgının hastaneye yansıyan yükü hem ülkemizde hem dünyamızda azalmış olmakla birlikte virüs gelişimini devam ettiriyor. Eris’in şöyle bir özelliği var; yaygınlığı kolay bulaşabilirliği yanında daha önce gördüğümüz Kovid-19 vakalarındaki gerek ölüm gerek hastaneye yatış oranlarındaki komplike vakalar şeklinde görülmüyor. Bunun bizi rahatlatmaması lazım. Bulaşkanlığının yüksek olması, özellikle yüksek riskli gruplar açısından önem arz ediyor. Zaten tüm dünyada azalan taramalara karşı özellikle yaz döneminde yaz piki adını verdiğimiz Kovid-19’a bağlı yaz gribi denilen bir durum ortaya çıktı. Burun akıntısı, öksürük, halsizlik, kırgınlık, ishallerle giden bir dönem geçirdik ama yazdan bu yana özellikle sonbaharda gerek dünyada gerek ülkemizde Eris’in olması muhtemel Kovid-19 vakaları arttı. Hastaneye yatış oranları özellikle risk grubu adını verdiğimiz 65 yaş üstü, gebeler, kronik hastalıkları olanlar, kanser hastalıkları gibi yüksek riskli gruplarda hastaneye yatışlarda ve ölüm oranlarında bir artış oldu.”
“PEKİŞTİRME DOZLARINI DA YAPMAK LAZIM”
Kovid’den korunmanın en önemli yolunun aşılanma olduğunun altını çizen Güçlüer, “Aşılanmada da virüs o kadar çok değişim gösterdi ki ilk aşılandığımız aşılarla yapılacak bağışıklanmanın koruyuculuğu düşük olacak. O yüzden günümüze uygun Eris varyantı veya alt varyantlara uygun yeni aşılarla aşılamanın yapılması gerekli. Aksi halde bağışıklanma oranı düşecek. Bağışıklığın tam olabilmesi için pekiştirme dozlarını da yapmak lazım.”