Emekli Maaş Farkı Düzenlemesinin Detayları Ortaya Çıktı

Emekli maaş düzenlemesinin detayları ortaya çıktı.

Türkiye'de 2024 yılında emekli olan vatandaşlar, 2025 yılında emekli olacaklardan daha fazla maaş alıyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili çalıştıklarını söylemişti. Yapılacak olan bu düzenlemenin detayları belli oldu.

Yapılan düzenleme çalışmasında birçok formül olduğu ortaya çıktı. Bu formüller içerisinden en kuvvetli olan, "güncelleme katsayısını belli oranda sabitleme" olduğu belirtildi. 

Sorunun temeli; güncelleme katsayısı hesabının esasını oluşturan TÜFE oranı ile emekli aylıklarına yapılan artış oranları arasındaki farktan kaynaklanıyor. Bu fark her yıl ortaya çıkmıyor. Ancak enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emekli aylıklarında ciddi farklılıklar yaşanmasına yol açıyor.

Sabah'ın haberine göre Eğer çalışan yılın ilk 6 ayında emekli olduysa bir önceki yılın güncelleme katsayısı belli olduğu için güncelleme işlemi yapılacak ve ardından emekli aylıklarına yapılan artış oranı kadar ağırlığı artırılacak ve ele geçecek emekli aylığı hesaplanacak.

Düzenleme - Çözüm Ne Olacak?

Bu sorun ancak bir yasa değişikliği ile ortadan kaldırılabiliyor. Prim ve gün sayılarında değişiklik, seyyanen zam ve katsayı güncellemesi gibi birçok çözüm formülü bulunuyor. En kuvvetli formül olan, 2024 yılı güncelleme katsayısının yine 2024 yılında emeklilere uygulanan toplam zam oranında (yüzde 86.16) şeklinde. Bu formül, 2024 katsayısının 1.4255 yerine, 1.8616 olarak güncellenmesi demek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.