Depreme karşı Karbon Fiber Uygulaması: Uzman isimden açıklama geldi

Depreme karşı karbon fiber uygulaması için uzmanlardan açıklama.

Depreme karşı dayanıklı binaların nasıl yapıldığı, hangi yöntemlerin kullanıldığı son dönemlerde en merak edilen konu oldu. Vatandaşlar, oturdukları binanın depreme dayanıklı olup olmadığını araştırıp kontroller yaptırırken bina güçlendirme konusu da araştırılıyor.

Sismik izolatörler, karbon fiber uygulamaları en merak edilen konular olurken İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik yaptığı son dakika açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul Teknik Üniversitesi'nde de bu yapılıyor, sadece kolonlar değil, bölme duvarları da bu işin içine katarak karbon fiber uygulamanın testleri özellikle yapıldı. Deprem bölgesinde de böyle uygulamaların olduğunu biliyoruz ve onların deprem sonrasında ayakta kaldığını sevinerek öğreniyoruz. Karbon fiber uygulamasının yapılabilmesi için özellikle kolonun belirli bir kalitede olması gerekiyor. Karbon fiberin daha nitelikli yapılarda kullanılması gerektiğini düşünüyorum. 1999 depreminden sonra Türkiye'de kullanılmaya başlandı ve her türlü binada kullanılıyor. Uygulayıcıların başarılı olduğunu düşünüyorum. Böylece binaları biraz daha hızlı bir şekilde yapma olanağı da var. Mutlaka mühendislik projesi hazırlanmalı ve daha sonra uygulanmalı. Her binanın kendine özel güçlendirme yöntemleri olabilir. Bu karbon fiber uygulaması onlardan biridir. Bazı binalara da sismik izolatör yerleştirerek güçlendirmek mümkün olabilir. Benim ön plana çıkarmaya çalıştığım, yapıları sönümleyicilerle (yapılara mekanik titreşimi azaltmak için konulan bir aygıt) güçlendirme imkanı var. İleri teknolojilerin kullanılacağı yapıların niteliğinin biraz daha iyi olması gerekiyor ki, bu teknolojilerin etkinliği biraz daha fazla olsun. Her yapı kendi içerisinde değerlendirilmeli ve düzgün bir projelendirmenin ardından güçlendirilmelidir"

Finans7.com | Ankara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.