Arıcıları sevindiren destek açıklaması: Kovan başına yeni destek

Arıcıları sevindiren yeni gelişme: Destek verilecek.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bir açıklama yaptı. Bakan Yumaklı Dünya Arı Günü için yayınladığı mesajında bal üreticiliğinde ülkemizin dünyada 2. olduğunun altını çizdi.

Arıcıların 2003 yılından bu yana desteklerden faydalandığını ve sektörde 2023 yılına kadar 1.6 milyar liraya kadar destek sağlandığını söyleyerek,, "Verilen desteklerin de etkisiyle arılı kovan, bal üretimi ve arıcılık işletme sayısında büyük artışlar kaydedildi. 2002'de 74 bin ton olan bal üretimimiz 2023'te 115 bin tona çıktı. Söz konusu dönemde arılı kovan sayımızı da 4,1 milyondan 9,2 milyona çıkarttık. Amacımız, kovan sayılarını artmasının yanında kovan başına alınan balın veriminin ve kalitesinin de artmasını sağlamak" değerlendirmesinde bulundu.

KOVAN BAŞINA DESTEK VERİLECE

Bakanlık olarak çalışmalarını 5 ana eksende devam ettiklerini söyleyerek sözlerini sürdüren Bakan, "Bunlar verimlilik, kalite, sürdürülebilirlik, kayıtlılık ve sektöreyatırım. Arıcılıkta da bu 5 ana eksen etrafında adımlar atacağız. Bu kapsamda yeni destekleme modelimizde gezginci arıcılar ile genç ve kadın üreticilerimize kovan başına ilave destekler verilecek" dedi.

ARILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Bal arıları üzerinde iklimsel etkileri değerlendiren Bakan, "İklim değişikliğinin arılar üzerindeki etkilerinin bertaraf edilmesi amacıyla Arıcılık Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi için çalışmalara başladık. Bunu, ilgili kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcileriyle bir araya gelerek yapacağız. Bölgesel ırk ve ekotiplerle yapılan arıcılığın geliştirilmesi, bitki örtüsünün korunması, arıcılık yönetimi, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konuları kapsayacak eylem planıyla, iklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuzlukların arılar üzerindeki etkisinin en aza indirilmesini amaçlayacağız" ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.