Otomobilde matrah düzenlemesi beklentisi arttı.
Otomotvi sektöründe son günlerde yaşanan daralma devam ediyor. Gelen son dakika bilgilerine göre tedarik krizinin aşılmaya başladığı, krizin gevşediği bildirilirken şimdi de talepde ciddi şekilde düşüş görüldü. Talebin düşmesi ile daralması hızlanan otomotiv sektöründe ÖTV matrah düzenlemesi beklentisi arttı. Sektör yetkilileri, matrah düzenlemesi olmadan daralmaın aşılmayacağını söylüyor.
FİYATLAR DÜŞECEK DİYE BEKLEMEYİN
Sektör yetkilileri, döviz kurunda v enflasyonda bir düşüş beklemediklerini söyleyen sektör temsilcileri, fiyat indiriminin ancak matrah düzenlemesi ile olacağı söylüyor. Üretimde ve tedarik kaynaklı artan fiyatlarla birlikte yüzde 80 ÖTV diliminin altında bir araç kalmadığını , yüzde 70 ÖTV dilimine giren sadece bir iki araba olduğu, bunların da manuel benzinli ve boş segmentler olduğu bildirildi.
Matrah düzenlemesi ile yüzdelik dilimlerde yapılacak güncelleme ile araç fiyatlarında vergi kaynaklı düşüş sağlanır. Güncelleme yapılmadığı taktirde şu anda en ucuz araba 400 bin lira, orta segment SUV araç ise 700 bin liradan fazla.
Düzenlemenin yapılaması durumunda satışların çok düşük kalmaya devam edeceği bildirilirken sektör temsilcileri, taleplerini şu şekilde aktarıyor:
Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel yaptığı açıklamada, 'Bazı modellerde tedarik problem kısmi olarak devam ediyor. Müşteri taleplerini mümkün olan en kısa sürede karşılamaya çalışıyoruz. Fakat satışlar beklenenin altında seyrediyor. Bu daralmanın iki önemli sebebi var. Birincisi, araç fiyatlarının yüksek olması, diğeri de krediye ulaşmada yaşanan zorluklar. Ayrıca, ÖTV matrahlarında uzun süredir güncelleme yapılmaması da bir çok modelin üst baremde kalmasına neden oluyor. Bu da doğal olarak pazarı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm bu gibi olumsuz durumlar neticesinde hem sıfır kilometre hem de ikinci el satış ve operasyonlarında azalma yaşıyoruz. Genel olarak showroom trafi klerinde de gözle görülür bir azalma yaşıyoruz'.ifadelerini kullandı.
Bir diğer açıklama da Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş'tan geldi. Çağdaş yaptığı açıklamada, 'Yerli modellerde bir ay, ithal modellerde 2,5-3 ay bekleme süresi var. Yeni yılın ilk çeyreği itibariyle tedarik sorunlarının hafi fl eyeceğini düşünüyoruz. Ancak özellikle ağustos ayı ortası itibarıyla gerek krediye erişimde yaşanan zorluklar, gerekse de fiyat artışları sebebiyle showroom trafiğimiz düştü.' ifadelerini kullandı.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt ise yaptığı açıklamada, 'Modelden modele tedarik zamanlamalarında çok fazla değişkenlik yaşanıyor ve tedarikte anlık değişimlerle karşılaşabiliyoruz. Bazı modellerde teslimat süreleri daha kısayken, bazılarında beklenmedik şekilde esnemeler oluyor. Örneğin; şu anda Türkiye özelinde Corolla Hybrid almak isterseniz, yaklaşık yıl sonuna kadar bekleme süreleri varken, benzinli Corolla için durum biraz daha iyi ancak bu modelde de 1 aylık bekleme süreleri olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumun tedarik sorununun çözülmesinden kaynaklı olduğunu söyleyemeyiz. Şu anda araç almak isteyen perakende müşterisinde bir yavaşlama olduğunu gözlemliyoruz. Bunun en temel sebebi mevcut şartlarda müşterilerin krediye ulaşamamaları. Benzer şekilde fi lo müşterilerinin de krediye ulaşmakta zorlandıklarını görüyoruz.' ifadelerini kullandı.
Finans7.com | Ankara
Kaynak: Aysel YÜCEL - DÜNYA