Amalgam dolgular yasaklanıyor

Amalgam dolgular yasaklanıyor.

Hemen hemen herkesin ağzında en az bir dişinde amalgam dolgu vardır. Kırılan, kanal tedavi yapılan dişlerin eksik yerleri, amalgam dolgularla tamamlanıyor ve diş, nromal şekilde kullanılmaya devam ediliyor. Genellikle 1-2 yıl arasında kullanılan ve bir yerden sonra kırılan dolguların yerine yeni dolgular yapılıyor.

Gelen son dakika bilgisine göre amalgam dolguların 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklanacağı bildirildi. İçerisinde bulunan civa nedeniyle vücutta çeşitli yan etkilere neden olduğu ortaya çıkan, organ hasarına neden olan dolgular, artık kullanılmıyor gibi görünse de maddi sebeplerden dolayı kullanıma devam  ediliyor.

Amalgam dolgularda yapımdan daha ziyade sökme işlemi daha riskli oluyor. Deneyimli diş hekimleri tarafından ancak sorunsuz şekilde çıkarılabilen dolgular, özel bir çöpe atılıyor.

Milliyet Gazetesi'ne açıklamada bulunan Diş Hekimi Prof. Dr. Yasemin Özkan, amalgam dolgular hakkında, "Diş hekimliğinde amalgam kullanımını savunan bilimsel yayınların çoğunda, dental restorasyonlarda amalgama uzun dönemde klinik başarı açısından önemli bir alternatifin olmadığı savunulmuş ve bu nedenle kullanımının devam etmesi gerektiği öne sürülmüştür. Ancak günümüzde birçok alternatif restoratif materyal kullanımda. Hem estetik hem klinik fonsiyon ve dayanıklılık açılarından amalgamdan çok daha üstün materyallerin varlığıbilimsel olarak kanıtlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Bir diğer Diş Hekimi Pertev Kökdemir ise yaptığı açıklamada, "15 yıldır amalgam dolgu kullanmıyorum. Ama hem ucuz hem de hekim için daha pratik olduğundan amalgam dolgular kullanılmaya devam ediliyor. Amalgam dolgular, içerdiği cıva nedeniyle sinir sistemi ve böbreklerde toksik etki yapabilir. Bazı kişiler amalgam dolgulara alerjik reaksiyon gösterebilir. Ciddi vakalarda dolguların çıkarılması gerekebilir. Ayrıca amalgam dolguların sökülerek atılması sonucu cıva su kaynaklarına karıştığında ekosisteme zarar verebilir. Bu nedenle alternatif dolgu malzemeleri değerlendirilmeli" diyerek konunun detaylarını aktardı.

İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer ise yaptığı son dakika açıklamasında, "Türkiye’de geçmiş yıllarda ekonomik oluşu, kolay uygulanabilirliği, yüksek dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü gibi nedenlerle büyük çürüklerin tedavisi ve yüksek yük altında olan arka dişler için amalgam dolguları kullanıldı. Cıva, toksik bir madde olup, ağızdayken diş fırçalama, diş sıkma, çiğneme ve sıcak yiyecek- içecek tüketimi sırasında cıva buharı salar. Ciddi sağlık riskleri nedeniyle amalgam dolgusu olanlar, bu ürünleri çıkarmalı" ifadelerini kullandı.

https://www.finans7.com/

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.