AK Parti, yurt dışı çıkış harcının ne kadar olacağını açıkladı

AK Parti'nin yurt dışı çıkış harcı teklifi belli oldu.

Son dönemlerin en çok konuşulan konusu yurt dışı çıkış harçları konusu oldu. Mevcut durumda 150 lira olan yurt dışı çıkış harcına bir zam yapılması gündeme gelirken ilk iddia 10 kat zamla 1500 lira seviyesine çıkarılması konusu oldu.

Tüm Türkiye'de gündem olan 10 kat zam meselesi tartışılırken Gelir İdaresi, Maliye Bakanlığı'na 20 kata kadar zam yapabilir ve 3 bin lira yapabilirsiniz dedi. Bu açıklama ülke genelinde şok etkisi yaratırken AK Parti'nin bu konudaki planı geldi.

Gelecek hafta meclise gelecek yeni vergi paketinde 2022 yılından bu yana uygulanmakta olan yurt dışı çıkış harcına zam meselesi de olacak. Bu vergi için 2 düzenlemenin olması bekleniyor. İlki zam yapılması, ikinci düzenleme ise her sene bu rakamın yeniden değerleme oranına göre artması olacak.

AK PARTİ İTİRAZ ETTİ

Düzenlenen toplantıda Gelir İdaresi Başkanlığı 150 lira olan harcın 3 bin liraya çıkarılmasını talep etti. Bu öneriye tepki gösteren AK Partililer, yurt dışı çıkış harcının en fazla 1000 ya da 1500 lira olabileceğini söyledi ve son kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak toplantıdan sonra açıklanacağını söyledi.

NE KADAR OLACAK?

Konu ile ilgili açıklama yapan AK Parti kaynakları “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 3 bin lira önerisinin gerekçesi şu: Bu uygulama ilk çıktığında 100 dolara denk geliyormuş. Buradan hareketle 3 bin lira olması gündeme geldi ama bu rakam olmayacak. Henüz net bir rakam belirlenmiş değil ama 1.000 veya 1.500 lira olabilir. Belirlenecek miktar bundan böyle de her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Cumhurbaşkanına da artırma veya eksiltme konusunda yetki verilecek” ifadelerini kullandı.

Harcın 1500 liraya çıkması durumunda geçen sene yurt dılşına çıkan kişi sayısına göre bir hesaplama yapıldı. Bu hesaplamaya göre Devletin kasasına sadece yurt dışı çıkış harcından 13 milyar liralık bir kaynak girişi olacağı görülüyor.

150 lira olan harcın 15 lirası TOKİ'ye aktarılıyordu. eni harç ile birlikte bu rakamın da artması ve TOKİ'ye daha fazla kaynak aktarılması bekleniyor. Bunun kararını Cumhurbaşkanı verecek.

https://www.finans7.com/

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.