2023 TYT uzman yorumları: Belirleyici test hangisi olacak?

2023 TYT'de belirleyici test Türkçe oldu.

Bugün üniversitelere giriş sınavının ilki yapıldı. Yapılan sınavın sona ermesinden sonra adaylar, sınavdaki testleri araştırmaya başladı. Uzmanlar ise adaylardan gelen yorumlar sonrası sınav ile ilgili kritik bir değerlendirmede bulundu. Uzmanlar yaptıkları açıklamada TYT'de belirleyici testin Türkçe testi olduğunu söyledi.

Türkçede soruların yine uzun olduğunu ve bilgiden daha ziyade kitap okuma alışkanlığı gelişmiş öğrencilerin başarılı olduğunu bildiren Bilfen Liseleri’nden eğitimci ve uzmanlar yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Türkçe testi MEB müfredatına ve ÖSYM formatına uygun. Soruların 33’ü anlama ve yorumlamayı, 7’si dil bilgisini ölçtü. Anlam sorularının 26’sı paragraftan oluşurken, 3 tane ikili paragraf sorusu soruldu. Paragraf soruları oyalayıcı ve eleyiciydi. Soru dağılımına baktığımızda sınavın geçen seneki sınavla örtüştüğü görüldü. Türkçe sorularında tıp, psikoloji, Sinema ve edebiyatla ilgili metinlere yer verildi. Bunun yanında cevap seçeneklerinde güçlü çeldiricilerin olması, Türkçe açısından sınavın seçiciliğini ortaya koydu"

"Türkçe testinde geçen seneki gibi 7 dil bilgisi sorusu soruldu. Diğer sorular sözcük ve cümle anlamı ile paragraf sorularından oluştu. Dil bilgisi soruları konuyu bilen öğrencileri zorlamayacak şekildeydi. Anlam sorularında anlaşılması zor kelime olmamakla birlikte 4 veya 5 paragraf sorusunun çeldiricileri oldukça kuvvetli olduğundan bu soruların belirleyici olacağını düşünüyoruz. Dil bilgisinde geçen yıldan farklı olarak ‘öge’ konusu doğrudan değil, ‘tamlama, edat ve fiilimsi’ ile ilişkilendirilerek soruldu. Genel olarak okuma ve yorumlama becerileri gelişmiş, kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav olduğunu söylemek mümkün"

Uzmanlar açıklamasının devamında Matematik sorularının da çok uzun olduğunu ve kitapo okuma alışkanlığı olanların bu soruları daha rahat cevapladığını söyledi. Diğer testlerin ise daha çok bilgiye dayalı olduğu bildirildi. Sizi en çok zorlayan test hangisi oldu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.