AK Parti açıkladı: Emeklilikte yaş ve prim değişiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

AK Parti açıkladı: Emeklilikte yaş ve prim değişiyor

Son dakika haberi: Emeklilikte yaş ve prim şartına düzenleme geleceği açıklandı. Düzenleme detayları yazımızda.

Emekli Haberleri 6 Ekim 2024 0
AK Parti açıkladı: Emeklilikte yaş ve prim değişiyor

Emekli yaş ve prim şartına düzenleme için AK Parti'den açıklama.

Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler bir açıklama yaptı. Güler açıklamasında 2025 yılında emekli olacaklara yüzde 30 daha az maaş bağlanacağı sorununa el atıldığını ve bu konuda çalışma başlatıldığını söyledi.

Bir televizyon programına katılan Güler burada yaptığı açıklamada sosyal güvenlik kurumu bünyesinde Emekli Sandığı, memurların ayrı bir statüye tabi olduğunu, kamu işçilerinin ayrı, Bağkurluların ayrı olduğunu, bunların hepsine baktıklarında 2024 ila 2025 arasında bir fark olmadığını söyledi.

Bazıları için yaş ve süre açısından çok az etkilediğini, bazılarında fazla etkilendiği gibi bir durum olduğunu söyleyen Güler, etki analizinin ortaya iyi konulması gerektiğini söyledi ve "2024’te emekliliği hak etmiş kaç kişi var? Aralarındaki maaş bağlama oranlarından kaynaklı olarak enflasyon farkı yansıtılmasından mı farklılık var, yoksa kanun düzenleme ile beraber başka bir durum mu söz konusu? Şu an arkadaşlarımız çalışıyor. Sayısal veriler ortaya çıktıktan sonra yol haritası çıkaracağız. Hakkaniyetli, adil, sürdürülebilir, kimseye haksızlık etmeden Çalışma Bakanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız beraber çalışıyorlar. Önümüzdeki haftalarda rapor ortaya çıkar" dedi.

Bunun için yasal düzenleme gerekirse yapılacağını söyleyen Güler, mevcut emeklilerle ilgili değil 2024 yılı itibarıyla emekliliği hak etmiş, çalışma hayatına devam edenlerde farklılık olup olmayacağının araştırılacağını söyledi.

Emeklilik yaşı ve prim miktarı değişecek mi?

Emeklilikte prim ve yaşın yeniden konuşulması gerektiğini söyleyen Güler, "Sosyal güvenlik ihtiyacı kesinlikle var. Bizim günümüzün en özel kavramı sürdürülebilirliktir. Daha hakkaniyetli bir emeklilik sistemini hayata geçirmemiz lazım. Gelişmiş batı toplumlarına bakın, 45’li 50’li yaşlarda emekli olamazsınız orada. EYT var, geçmişten gelen birçok yük var. Merkezi bütçemizden her yıl çok yüksek miktarda bir kaynağı hem düşük emekli maaşı alan emeklilerimize yönelik olarak destekleyerek onları 12.500 liraya tamamlamaya çalışıyoruz. Bizim yeniden prim miktarını, yaşı konuşmamız lazım. Geçmişten bugüne kadar biz bunu nasıl sürdürebiliriz? Daha gerçekçi primleri nasıl toplayabiliriz? Bunların hepsini konuşmamız lazım" dedi.

Güler'in buradaki açıklamasında önemli nokta yaş ve prim noktası oldu. Çok sayıda emekli olduğunu ve kaynak sorunu olduğunu, emeklilere yeterli maaş verilmediğini söyleyen Güler, emeklilik yaş ve primi yeniden konuşmamız lazım dedi.

Bu açıklamaya baktığımızda hem prim hem yaşın yükseltilebileceği görülüyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç