Ayakkabı, giyim, taşıt... Yeni ek vergiler gündemde.

Ekonomim.com sayfasından Yener Karadeniz'in bugün kaleme aldığı yazısında ek vergiler ile ilgili son dakika bilgilerini aktardı. Söz konusu yazıya baktığımızda geçen sene dış ticaret açığının 109 milyar dolara yükseldiği ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığı bildirildi. 2023 yılının ilkj yarısında ise bu açık geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 18.7 oranında arttı ve 61 milyar 235 milyon dolar seviyesine kadar yükseldi. TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre 2021 senesinde 50 olan tış ticaret açığı veren fasıl sayısı geçen sene 52'ye çıktı. Bu senenin ilk yarısında ise bu rakam 53'e çıktı.

ŞİRKETLER KAPANIYOR

Gelen son verilere göre ayakkabı, kıymetli madeler, tekstil ve otomotiv gibi birçok sektörde ithalatın artması ile birlikte şirket kapanmaların ve istihdam çıkışlarının arttığı, bunun üzerine ekonomi yönetiminin harekete geçtiği ve ithalatı önleyici politika arayışına gidildi. Bu kapsamda geçen gün altın ithalatına yüzde 20'lik ek mali yükümlülük geldi. Aynı şekilde hazırlığın tekstil ve ayakkabıya da geleceği bildiriliyor.

İlk kez açık veren 64. fasıldaki ayakkabı sektöründe, Haziran ayına kadar sürekli dış ticaret fazlası verildiği, geçen Kasım ayında bozulma olduğu ve bu durumun 2023 yılında tersine döndüğü, dış ticaret açığının verildiği bildirildi. Kapasite kullanım oranının ise yüzde 40'lara kadar gerilediği bildirildi. Sektörde günde 5 ile 10 bin çift üretim yapan firmaların kapandığı bildiriliyor. Bu nedenle ekonomi yönetiminin ithalatı zorlaştıracak ek mali yükümlülük hazırlığında olduğu ve gelecek günlerde ayakkabıya ek gümrük vergilerinin geleceği bildirildi.

GIDADA DA TERSİNE DÖNDÜ

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu tarafından yayınlanan verilere göre, gıdanın da açık vermeye başladığı bildirildi. Geçen sene ilk 6 ayda 1.7 milyhar dolar fazla veren dış ticaret dengesi, bu sene tersine döndü ve 230 milyon dolar açık oldu. TGDF Başkanı Demir Şarman konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yapısal bazı sorunlarımızı hızla aşarak, küresel ekonomiden aldığımız payı nasıl artırabileceğimizi ve büyümeyi nasıl artırabileceğimizi düşünmeliyiz" dedi.

OTOMOTİVE EK VERGİ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

En fazla ihracat yapılan diğer kalem ise motorlu taşıtlar ve aksamları. Gelen son verilere göre parçalarda da son dönemde dış ticaretin ithalat lehine geliştiği bildirildi.

Sektör, bu sene Ocak ile Şubat aylarında dış ticaret fazlası verirken söz konus değer, MArt ile Nisan aylarında tersine döndü. Haziran ayında fazla veren bu sektör, Temmuz ile yine eksiye döndü ve 2.4 milyar dolarlık ihracata karşılık 3.4 milyar dolar ithalat oldu ve açık 961 milyon dolar oldu.

İthalatın azalması için 2000 cc ve üzerindeki motorlu araçlar için bir ÖTV artışının gündemde olduğu ve çalışma hazırlıklarının sürdüğüne yer verildi.

Finans7.com | Ankara