Yüzde 50+1 uygulaması kalkacak mı?
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış bir son dakika açıklamasında bulundu. CNN canlı yayınında Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın konuğu olan Akış, yeni anayasa ve seçimlerde yüzde 50+1 kuralına değindi.
Anayasa değişikliğinin şart olduğunu 82 anayasasında çok sayıda değişiklik yapıldığını söyleyen Akış, "Yamalı bohça bir açmak lazım. 1982 Anayasası 172 madde. Bunu 1987'de başlamışız 30 yılda 19 kez değiştirmişiz. 58 maddesine dokunmamışız. 96 maddesini 184 defa değiştirmişiz. 41 yaşındaki bir anayasada 3'te 1'i ayakta kalmış paradigmadan bahsediyoruz. Bu bizi ister istemez yeni bir anayasaya itiyor" dedi.
"Soruyoruz ve herkes bu anayasa için kötü diyor. Mesela anayasamızda 'serseri' diye bir kavram var. Bunun sadece dilini değiştirmek bile yeterli" diyen Akış, açıklamasının devamında şunları söyledi:
"Bizde temel hak ve özgürlükler bu anayasa değişiklikleri içerisinde en az girdi-çıkıldı yapılan yerler. Bizde dinle vicdan hürriyeti vardır ama, çevre hakkı vardır. Ama yasa diyoruz ya; din ve özgürlüklerin arkasına ciddi kısıtlamalar getirmişiz. Bizde devlet teşkilatı temel hak ve özgürlüklerden önce düzenlenmiştir. Asıl önce düzenlenmesi gereken temel hak ve özgürlüklerdir.
En kıymetli konulardan biri de şu; Cumhurbaşkanımız 20 yıldır iktidar, millet seçiyor. Son seçimi de kazanmıştır. Cumhurbaşkanımız için de niye böyle devam edersiniz ki. Batılının uyguladığı bir sistem var: dinleme. Bu oturulup tartışılabilir sistem açısından"
İLK 4 MADDE
"Yaptığımız çalışmalarda da dile getirildi, 35 ülkede bir uygulama var. Buna geri çağırma deniyor. Seçtiğiniz vekili halk imza ile vekillikten geri alabiliyor.
Vekilin seçildiği ilde halk belli sayıda imza toplayınca vekilliğinin sona ermesi bu. Halk vetosu diye bir kurum var. Usulüne uygun çıkan kararları halk veto edebilir. Türkiye sivil toplum bakımında güçlü bir ülke. Seçimlere katılım oranımız yüksek. Kötüye kullanılmaz bu uygulama.
Bunu bir masaya gelip tartışalım diyoruz. Konuşulması gereken her şey konuşuldu. Bizim anayasamızdaki kanunlar yukarıdan aşağı yapılmıştır. Bizim milletçe yaptığımız bir anayasa olmadı. Biz hep sıradan kanun olarak bakıyoruz. Diğer milletler anayasalarını alıp kütüphanelerinde en üst rafa koyuyor" diyen Akış, ilk 4 maddede değişiklik iddialarını şu şekilde cevapladı:
"Bu bir masa ve herkes görüşünü ifade edecek. Biz ve MHP, egemenlik, cumhuriyet gibi unsurlardan vazgeçmeyiz
Yeni anayasa, aktüel tartışma ne olursa olsun orada varlığını koruyor. İhtiyaç. Hiçbir zaman rafa kalkmıyor. Kılıçdaroğlu bir özür bekliyor ise kendisi Türk milletinden özür dilemeli. Yapıcı muhalefet tarzı ortaya koyamadım diyerek bunun özrünü dilemeli. Yeni anayasa gibi büyük tartışmayı çok aşağıda bir alana sıkıştırmak demek bu"
50+1 DEĞİŞECEK Mİ?
Akış açıklamasının devamında 50+1 kuralının değişip değişmeyeceği sorusuna da cevap verdi ve "Hükümet sistemi de tartışmalarda çokça konuşuldu. 50+1'de genel bir kabul var. Bunun siyasi istikrarımız için gerekli bir konu olduğunu düşünüyorum" dedi.