Son dakika haberi... Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, ticari kredi düzenlemesine yönelik bir açıklama yaptı.
BDDK'nin cuma günü açıkladığı ticari kredi düzenlemesinin ardından bazı bankalar, detaylar netleşinceye kadar Türk Lirası cinsinden kredi kullandırmayı durdurdu. Öte yandan düzenlemeyle ilgili açıklama yapan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, düzenlemenin enflasyonun konrtol altına alınmasına katkı sunacağını öne sürdü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan bağımsız denetime tabi şirketlerin bankalardan yeni TL kredi almasını engelleyen bir karar aldı.
BDDK tarafından cuma günü yayımlanan kurul kararına göre 15 milyon lira karşılığı, yani yaklaşık 900 bin dolar yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin yüzde 10'undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak.
Reuters'ın görüş aldığı üç bankacılık kaynağı, bankaların kredi kullandırmaya devam etmek için sürecin netleşmesini ve detayları takip ettiğini belirterek, bazı bankaların bu yüzden yeni kredi kullandırmayı şu anda durduğunu söyledi.
Bir bankacılık kaynağı, "Kararda bağımsız denetime tabi olma koşulu ön koşul. Eğer bağımsız denetime tabi değilse şirket etkilenmez bu karardan. Böyle olan çok sayıda şirket de var tabi. Ancak bağımsız denetime tabi olma şartı da sıkılaştırılırsa o zaman kapsam değişir" dedi.
BDDK tarafından ayrıca dün yapılan basın açıklamasında, kararın bazı şirketlerin TL kredi kullanıp döviz almasını engellemek için alındığı ifade edilerek, "Bazı şirketlerin... döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri... görülmüştür. Yani üretime, istihdama, yatırıma gitmesi gereken uygun koşullu TL ticari kredi kaynakları... döviz alımı amacıyla kullanılmaya devam etmektedir" denildi.
BAKANLIKTAN BDDK KARARLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararlara ilişkin, "Bu tedbirler hem Türkiye Ekonomi Modelimiz çerçevesindeki selektif kredi yaklaşımımızı hem de finansal istikrarı destekler niteliktedir. Tüm ekonomi kurumlarımızla birlikte ve eşgüdüm halinde birbirini tamamlayıcı ve finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmaya devam edilecektir" açıklamasını yaptı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Son dönemde, BDDK tarafından alınan; yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki yurt içi yerleşik kişilere kullandırılacak ticari nakdi kredilere yüzde 500 risk ağırlığı getirilmesi, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde kredi değer oranının farklılaştırılması, 15 milyon TL üzerinde döviz varlığı bulunan ve yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10'u aşan bağımsız denetime tabi reel sektör şirketleri için TL cinsinden yeni nakdi ticari krediye erişimlerinin sınırlandırılması kararları, 9 Haziran'da attığımız adımların bir devamıdır. Kredi piyasası gelişmelerine yönelik alınan bu tedbirler hem Türkiye Ekonomi Modelimiz çerçevesindeki selektif kredi yaklaşımımızı hem de finansal istikrarı destekler niteliktedir. Tüm ekonomi kurumlarımızla birlikte ve eşgüdüm halinde birbirini tamamlayıcı ve finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmaya devam edilecektir" denildi.
BDDK BAŞKANI: KARAR ENFLASYONUN KONTROL ALTINA ALINMASINA OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de cuma günü aldıkları kararla ilgili bir açıklama yaptı. Akben, ticari kredilerle ilgili alınan kararla ilgili "Kredi sisteminin etkin şekilde çalışması ve kredilerin amacına uygun bir şekilde kullanılması için alınmış bir makroihtiyati tedbirdir" dedi.
Kararın dövizin gerçekten ihtiyaç olan alanlarda kullanılmasına hizmet edeceğini savunan Akben, düzenlemenin enflasyonun kontrol altına alınmasına da olumlu katkı sağlayacağını öne sürdü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cuma günü piyasalar kapandıktan sonra ticari kredilerle ilgili hamle yapmış, TL ticari kredi kullanımına getirdiği yeni koşullara göre döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirmişti.