7. yargı paketinde neler var? Açıklama geldi.

Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışmalaır devam eden 7. yargı paketi ile ilgili son dakika açıklaması geldi. İlk kabine toplantısında Bakan Bozdağ'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum yapacağı öğrenildi. Düzenlemenin detayları şu şekilde:

Konutta 'çat-kapı' haciz uygulaması bitiyor

Konutlarda hakim kararı olmadan haciz işlemi artık yapılmayacak. Aİcra müdürünün haciz kararı hakim onayından sonra ancak yürürlüğe girecek.

Aile bireylerine ait ibadete özgü ve kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet veren tüm ev eşyaları , haczi caiz olmayan mallar arasına alınacak. Buna göre evde ailenin ortak kullandığı buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyton, yatak odası gibi eşyalar artık haczedilemeyecek.

İcralık borç ne kadarsa bu miktarı aşacak şekilde haciz yapılması açıkça yasaklandı.

Uyuşturucu ile mücadele için önemli düzenlemeler

a) Bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezai yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi amacıyla, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek bunlar da ceza kapsamına alınmaktadır.Böylelikle anılan maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 yıldan 15 yıl hapse çıkarılmaktadır.

b) Uyuşturucu imal ve ticareti ile daha etkin mücadele edilebilmesi için uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu için görevlendirilen gizli soruşturmacının hakim tarafından kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde ses veya görüntü kaydı yapabilmesine imkan sağlanmaktadır.

c)El konulan maddenin uyuşturucu madde olduğuna dair kesin rapor alındıktan sonra soruşturma aşamasında sulh ceza hakimliğince bu maddenin müsaderesine ve imhasına karar verilmesi zorunlu hale getirilmektedir. Böylelikle soruşturma veya kovuşturmanın kesinleşmesi beklenmeden uyuşturucu maddelerin imhası sağlanmış olacaktır.

ç) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullananlar ile bu amaçla uyuşturucu madde satın alan, kabul eden veya bulunduranlar hakkında uygulanacak tedavi ve/veya denetimli serbestlik tedbiri sürecinin daha etkin işletilebilmesi öngörülmektedir.

- Tedavi ve/veya denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma süresi, 1 yıldan 2 yıla çıkarılmakta ve şüphelinin daha uzun süre tedavi ve/veya denetim altında tutulması sağlanmaktadır.

- Ayrıca, Cumhuriyet savcısının, erteleme süresi içinde uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığını tespit etmek için şüpheliyi yılda en az iki defa ilgili kuruma sevk etmesi zorunlu hale getirilmektedir.

- Cumhuriyet savcısı tarafından şüpheli hakkında verilen erteleme kararının kolluk birimlerine bildirilmesi sağlanmakta ve bu kararın kolluk birimleri tarafından da bizzat şüpheliye tebliğ edilmesine imkan tanınmaktadır.

d) Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanununa eklenen 12/A maddesiyle, uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılarına özgü iyileştirme tedbirleri geliştirilmekte ve yükümlülüklerin takibi bakımından Cumhuriyet savcıları ile denetimli serbestlik uygulaması kapsamında görev alan personelin sorumlulukları ayrıntılı bir şekilde düzenlenmektedir.

e) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçundan hükümlü olanların ceza infaz kurumunda tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılması zorunlu hale getirilmektedir.

Uyuşturucu bağımlısı suçluların tedavisi için özel cezaevleri kurulacak

- Ayrıca tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanacağı müstakil ceza infaz kurumlarının açılabilmesine veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için düzenlenebilmesine imkan tanınmaktadır.

- Yine, uyuşturucu kullanmak suçundan dolayı mahkum olup da denetimli serbestliğe ayrılan hükümlülere, ilaveten tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılma yükümlülüğü getirilmektedir.

Avukatlık ve Adli Yardım Sistemine İlişkin Düzenlemeler

Avukatlığın ilk beş yılında baro aidatı alınmayacak. Mesleğe yeni başlayan Avukatlara mali destek verilecek.

Arabuluculuğa İlişkin Düzenlemeler

Kiradan kaynaklanan uyuşmazlıklar ilasız icra yolu ile tahliye hariç olmak üzere, ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıkları, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak.

Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğu açıkça düzenlenmektedir.

Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirilmektedir.

Arabuluculuğa ilişkin Ülkemizin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi'nin, iç hukukumuza uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.

Göçmen Kaçakçılığı cezaları arttırılıyor.

Göçmen kaçakçılığı cezaları alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.

Göçmen kaçakçılığında kullanılan araçlar ile diğer malzemeler bakanlık bünyesine alınabilecek.

Bireysel başvuru dosyaları tazminat komisyonuna aktarılacak

AYM önünde derdest buluna nuzun yargılamadan kaynaklanan bireysel başvuruların tazminat komisyonuna aktarılması sağlanacak.

DÜZENLEMEDE AF VAR MI?

Düzenlemede af ile ilgili herhangi bir madde olmadığı belirtildi. Sizce olmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Finans7.com | Ankara