Kiraev sahibi uyuşmazlıkları arabulucuya gidiyor.

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıklar artık mahkemelerde değil arabulucularda çözüme kavuşturulacak. Vatandaşlar, aralarında çıkan sorunları artık direkt mahkemeye götürmek yerine önce arabulucuya götürecek. Burada çözüm olmaması durumunda konu mahkemeye intikal edecek. Peki arabuluculuk başvurusu nasıl olacak?

Arabulucu sürecini, davayı açmak isteyen kişi başlatacak. Başvurular, dava açılacak yetkili mahkemenin olduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna yapılacak. Mahkemenin kurul kurmaması durumunda yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine başvuru yapılacak. Bürolar adliyelerde olacak.

Adliyelerdeki arabulucu bürosuna yapılacak başvurudan sonra taraflarla ayrı ayrı bir görüşme yapılacak ve uyuşmazlığın ne olduğuna dair bilgi alınacak. Daha sonra iki kesim bir araya getirilerek toplantı yapılacak ve iki kesimin de menfaatlerine uygun çözüm bulunacak. Anlaşma sağlanması durumunda anlaşma tutanağı imzalanacak ve bu mahkeme kararı hükmüne geçecek.

Eğer uzlaşma sağlanmazsa konu istenmesi durumunda mahkemeye intikal edecek.

Arabuluculuk Kira uyuşmazlıklarının 3 haftada çözüme kavuşturulacağı bildiriliyor. Çözüm olmazsa 1 hafta da ek süre verilecek.

Başvuruya ve 2 saate kadar yapılacak görüşmelerde ücret olmayacak. Bunun üzerinde sürecek görüşmelerde sasgari ücret tarifesine göre hesaplama yapılacak ve parayı iki kesim eşit şeklilde verecek. Eğer son görüşmeye iki kesimden biri katılmazsa katılan kesim iel anlaşma imzalanacak. Dava açılması durumunda toplantıya katılmayan kişi haklı da olsa haksız da olsa yargılama giderlerinin tamamını ödeyecek.

Arabulucuda kira tespiti, tahliyeler, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları arabuluculuk sürecine tabi olacak.

Finans7.com | Ankara