Asgari ücrete Temmuz'da ara zam gelmezse ne olacak? Hakan Kara senaryoyu açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Asgari ücrete Temmuz'da ara zam gelmezse ne olacak? Hakan Kara senaryoyu açıkladı

Asgari ücrete zam yapılmazsa ne olacağı belli oldu. Hakan Kara, yükselen fiyatlar sonrası açlık sınırı ve asgari ücret grafiği ile durumu açıkladı.

Çalışma Hayatı 1 Mayıs 2024 5
Asgari ücrete Temmuz'da ara zam gelmezse ne olacak? Hakan Kara senaryoyu açıkladı

Asgari ücrete zam yapılmazsa ne olacak? Hakan Kara açıkladı.

2024 yılı asgari ücreti Aralık 2023'te belirlendi ve 11402 TL seviyesinde olan asgari ücret 17 bin 2 liraya çıkarıldı. Asgari ücrete geçen sene ve önceki sene iki defa zam gelmiş, gelen zam ile işçilerin düşen alım güçleri bir nebze de olsa yerine getirilmeye çalışılmıştı.

Gelen zamdan sonra yine sene ortasında bir ek zam talebi oluşmuşken hükümet, bu ek zam beklentilerine kapıları kapatmıştı.

Geçen gün açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin nasıl belirlendiyse öyle devam edeceğini, 2023 Aralık ayında tek seferlik olarak belirlendiğini ve 2024 yılında bir ek zam olmayacağını söyledi. Yeni zam 2024 Aralık ayında olacak ve zamlı yeni asgari ücret 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ

Dün Türk İş beklenen açıklamayı yaptı ve Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Açıklanan verilere baktığımızda Türk İş, Nisan 2024'te açlık sınırının 17 bin 725 liraya çıktığını bildirdi. Bu seviye ile daha 4. ayda açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı.

ZAM GELMEZSE NE OLUR?

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara bir açıklama yaptı ve Temmuz ayında asgari ücrete bir ek zam gelmemesi durumunda olacak şeyi grafikle oldukça basit şekilde aktardı.

Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde görev yapmakta olan Prof. Dr. Hakan Kara, X (Twitter) hesabı üzerindne yayınladığı grafik ile durumu gözler önüne serdi ve şu grafiği paylaştı:

"Asgari ücrete Temmuz’da zam yapılmazsa yıl kalanında durum böyle görünecek.

Bu arada 2024 için yıllık açlık sınırı artışına dair iyimser bir varsayım (%44) girdiğimi belirteyim.
İlk dört aylık artış %22,8"

Sizce asgari ücrete za mgelmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 18 Gün Önce
Temuzda enflasyon farkını memura emekliye vereceksiniz. Asgari ücretli çalışana vermeyeceksiniz. Adalet bunun neresinde, ALMA MAZLUMUN AHINI ÇIKAR AHESTE AHESTE
Ziyaretçi 18 Gün Önce
zam gelmeli tabiri asgari ucrete yahu kirada oturan insanlar var asgari ücretle çalışan yazık günah
Ziyaretçi 18 Gün Önce
17 bin tl alan Asgari ücretli Tabiki zam yok ama 40.50 bin tl alan memura zam var işte adaletiniz
Ziyaretçi 18 Gün Önce
Bencede gelmeli yetmiyor kendilerin tuzları kuruda tabi
Ziyaretçi 18 Gün Önce
Kesinlikle zam gelmeli bir evi geçindirmek için asgari yani en düşük tutar olan asgari ücret eridi bitti. Eskilerden hatırladığım kadarıyla asgari ücretle çalışanlar evini geçindirmeyi geçtim ev araba alabiliyordu.. şuanda ise yaşamaya çalışıyoruz sadece.